Miljoenennota: geen extra geld voor gemeente Groningen, wethouder baalt

Wethouder Paul de Rook (D66) van de gemeente Groningen is niet tevreden over de uitkomsten van de Miljoenennota. Hij noemt het 'jammer' dat er geen extra geld vrij komt voor gemeenten.

Een bedrag van enkele honderden miljoenen was al eerder toegezegd en is bestemd voor alle gemeenten in Nederland. Daar kwam dinsdag geen extra geld bij. 'Helaas kwam er geen konijn uit de hoge hoed', zegt De Rook.

35 miljoen

Maandag werd bekend dat de gemeente Groningen dertig tot 35 miljoen euro moet bezuinigen. De Rook noemde dat 'bijna niet te doen'.

Een lichtpuntje ziet hij wel in een nieuw investeringsfonds. Het kabinet trekt daar vijftig miljard euro voor uit. Dat geld kan geïnvesteerd worden in verschillende projecten.

Lelylijn

De wethouder wil een deel van dat geld graag gebruiken voor een snellere treinverbinding vanuit Groningen naar de Randstad. 'Dat kan over bestaand spoor, maar liever nog over de Lelylijn', zegt De Rook.

De Lelylijn is een spoorlijn die er nog niet ligt, en van Groningen via onder andere Drachten en Heerenveen naar Lelystad moet leiden. 'Een snellere treinverbinding is een voorwaarde voor economische groei in de toekomst', zegt de wethouder.

Energietransitie

De Rook wil een ander deel van het geld graag gebruiken voor de omslag naar duurzame energie. 'Voor het profileren van Groningen als waterstofregio kunnen we het geld bijvoorbeeld goed gebruiken.'

Lees ook:

Miljoenennota biedt Groningen weinig hoop: 'Absoluut onvoldoende'
Gemeente Groningen moet 35 miljoen bezuinigen: 'Bijna niet te doen'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws