Bouw Feringa Building op Zerniketerrein officieel begonnen

De bouw van de Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op het Zerniketerrein in Stad is woensdag officieel van start gegaan.
Nobelprijswinnaar en naamgever van het gebouw, Ben Feringa, onthulde bij het startsein een zandsculptuur en een uitzichtpunt voor publiek.

Technische aanbesteding loopt nog

De aanbesteding voor het installatiewerk van het gebouw loopt ondertussen door.
Het consortium Unica Installatietechniek, energiebedrijf Engie Services Noord en automatiseringsbedrijf Croonwolter&Dros stapten eerder naar de rechter omdat de RUG hun aanbesteding weigerde. Ten onrechte, concludeerde de rechter.
'Wij verwachten dat we eind dit jaar die aanbesteding hebben afgerond', zegt een woordvoerder van de RUG.
De onthulling van de zandsculptuur, met helemaal rechts Ben Feringa. (Foto: RUG)

Bouw ging door

Ondanks het gesteggel met de technische aanbesteding ging de bouw van de Feringa Building gewoon door. Afgelopen juli begon Ballast Nijdam met de funderingswerkzaamheden.

De cijfers

Het gebouw kost in totaal 200 miljoen euro. Het complex wordt 260 meter lang, 5 verdiepingen hoog en moet ruimte bieden aan 1400 studenten en 850 medewerkers. Het krijgt naar verluidt 3 kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten en 30 laboratoria.
Op het gebouw komt daarnaast 900 meter aan zonnepanelen.

Bouw in 2023 klaar

De eerste bouwfase is naar verwachting halverwege 2021 klaar. Daarna kunnen de eerste studenten van de faculteit gebruik maken van het gebouw.
In 2023 moet de rest van de Feringa Building af zijn. Het hele project is online te volgen via een webcam van de RUG.