'Maak van nieuwe Oosterpoort de Hooghoudt Music Hall'

Muziektempel Oosterpoort heeft nu jaarlijks een tekort van negen ton
Muziektempel Oosterpoort heeft nu jaarlijks een tekort van negen ton © Herman Hummel / Groningen in Beeld
De kosten van de nieuwbouw van muziektempel Oosterpoort in de stad Groningen zijn verschillende partijen in de Groninger raad een doorn in het oog. De ene partij roept nieuwbouw in tijden van bezuinigen het liefst een halt toe, de ander wil particuliere investeerders laten meebetalen.
Wat de nieuwbouw precies gaat kosten is niet duidelijk: tijdens een vergadering vliegen bedragen als 140 en 200 miljoen euro over tafel. 

'Hooghoudt Music Hall'

De lokale VVD ziet het liefst een lokale commerciële partij zijn naam verbinden aan de 'Groningse HMH'. 'Bijvoorbeeld Hooghoudt', zegt Wytze Spoelstra van die partij. 'Als je echt iets typisch Gronings wilt hebben, moet je zoiets doen.'  

Twee opties

Voor de nieuwbouw van de Oosterpoort zijn twee locaties als mogelijkheid aangemerkt. Naast de zuidkant van het stationsgebied is ook de Vrydemalaan in het Ebbingekwartier een optie. Eerder waren ook de noordkant van het stationsgebied en de huidige locatie in beeld, maar die zijn al afgevallen. 
Ook het idee van de Partij voor de Dieren om de huidige Oosterpoort grondig te verbouwen en zo nieuwbouw te voorkomen kan op weinig bijval van andere raadsleden rekenen.
De Oosterpoort zou dan namelijk een tijd moeten sluiten. 'We zouden dan het risico lopen het festival Eurosonic Noorderslag kwijt te raken, en dat willen we niet', zegt CDA'er Herman Pieter Ubbens. Andere partijen wijzen er bovendien op dat niet alle problemen met de huidige Oosterpoort op die manier kunnen worden opgelost.

Gedateerd

De gemeente Groningen besloot in juli 2017 om de huidige Oosterpoort binnen tien jaar te slopen. De gemeente vindt het onderhoud te duur worden: het heeft te maken met een jaarlijks tekort van negen ton.
De nieuwe Oosterpoort moet in 2027 opengaan.