SP: 'Laat verhuisvergoeding niet het zoveelste probleem zijn'

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman
SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman © Tweede Kamer
'Het is triest dat een conflict over de onkostenvergoeding ertoe leidt dat de versterking van huizen voorlopig niet doorgaat.' Dat zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman.
Woensdag bleek dat de sloop en herbouw van zestien huizen in Middelstum minstens een halfjaar vertraging oploopt, omdat Woongroep Marenland het met een deel van de huurders niet eens kon worden over de verhuisvergoeding.
Deze mensen vragen niet om gouden kranen, maar willen gewoon terug wat ze hadden
Sandra Beckerman - SP-Kamerlid

Geld mag geen probleem zijn

Marenland bood de huurders maximaal 9.000 euro voor de verhuiskosten en inrichting van hun nieuwe huis. Dat is ruim tweeduizend euro meer dan de wettelijke norm voor een dubbele verhuizing, aangezien de bewoners tussentijds naar een wisselwoning moeten. Volgens de groep huurders is dat echter nog altijd onvoldoende.
Beckerman, die eerder al Kamervragen stelde, vindt het wrang dat de versterking voorlopig niet doorgaat vanwege een conflict over geld: 'Deze mensen vragen niet om gouden kranen, maar willen gewoon terug wat ze hadden. Laat de verhuisvergoeding niet het zoveelste probleem zijn.' Ze pleit voor een hogere verhuisvergoeding.
Het hangt nu te veel af wat mensen zelf hebben uitonderhandeld
Susan Top - Groninger Gasberaad

Ook bij particulieren

Volgens Susan Top van het Groninger Gasberaad zijn er al langer problemen met de onkostenvergoeding bij verplichte verhuizingen. Dat speelt niet alleen bij woningcorporaties, maar ook bij particulieren:
'Voor huiseigenaren is het lang niet altijd duidelijk wat wel en wat niet vergoed wordt. Dat levert conflicten op. Het hangt nu te veel af wat mensen zelf hebben uitonderhandeld.'

Tijdsdruk

Woongroep Marenland wil één lijn trekken voor alle huurders die verplicht moeten verhuizen vanwege de versterking. Dit beleid wordt afgestemd met andere woningcorporaties in het gebied, zoals Wierden en Borgen, Acantus en Groninger Huis.
Het is daarom opvallend te noemen dat Marenland de groep huurders in Middelstum op het laatst 9.000 euro bood. De corporatie kwam onder tijdsdruk te staan, omdat de bewoners voor 1 oktober hun woning uit hadden gemoeten. De werkzaamheden zouden direct daarna starten. Nu er geen akkoord is, ligt alles stil.

Gemeente probeerde te bemiddelen

De gemeente Loppersum heeft geprobeerd de impasse te doorbreken met behulp van een mediator. Er zijn drie gesprekken geweest, maar dat heeft niet geleid tot overeenstemming, zo laat Loppersum weten aan PvdA-raadslid Chris Bultje.
Wethouder Pier Prins (CDA) betreurt de huidige situatie. Hij maakt zich zorgen over de ontstane vertraging, aangezien de huizen op dit moment niet aardbevingsbestendig zijn: 'In het kader van veiligheid is het van belang dat beide partijen tot overeenstemming komen, zodat de voortgang van de versterking niet in het geding komt.'
Bultje vraagt zich nu af hoeveel ruimte Woongroep Marenland nog heeft om de huurders financieel tegemoet te komen: 'We weten niet hoeveel geld de corporatie krijgt van de NAM. Zit daar lucht tussen?'

Zo snel mogelijk oplossing

Beckerman wil tijdens het eerstvolgende overleg met de minister een motie indienen die oproept zo snel mogelijk uit deze impasse te komen. 'Na al die mooie beloftes dat geld geen probleem mag zijn, moeten huurders niet nog meer stress hebben. Ze hebben al te veel voor hun kiezen gehad.'
Huurdersvereniging De Maren, die opkomt voor de belangen van huurders van Woongroep Marenland, wil niet in de media reageren op de kwestie.