Provincie wil metingen ín blazers ESD, maar techniek staat in kinderschoenen

Een eerdere blazer bij ESD-SIC
Een eerdere blazer bij ESD-SIC © Cor Karsenberg
De provincie Groningen heeft aan verschillende onderzoeksbureaus gevraagd of het mogelijk is om metingen te verrichten ín blazers van chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum. Dat blijkt op dit moment niet mogelijk.
Volgens de bureaus zijn de onderzoekstechnieken nog te experimenteel.

Vezels meten

Op dit moment lopen meerdere onderzoeken naar de uitstoot van gevaarlijke stoffen bij ESD. Tijdens het productieproces komen onder meer siliciumcarbide (sic)-vezels vrij, die volgens de GGD en de Gezondheidsraad kankerverwekkend kunnen zijn.
Het gezondheidsrisico is volgens de instanties zeer beperkt, maar omwonenden maken zich toch zorgen.
De provincie wil weten of en hoeveel vezels er in blazers zitten. Deze stofexplosies komen meerdere keren per maand voor, als de druk in een oven plotseling te groot wordt. Vorige maand waren er drie blazers op één dag.

Vergelijking met vulkaan

Het Amsterdamse bureau Olfasense, gespecialiseerd in geur- en milieu-onderzoek, is gevraagd om metingen te verrichten ín een blazer.
Volgens een medewerker is dat echter lastig: 'De juiste meetmethode hiervoor is nog niet ontwikkeld. Wetenschappers doen hier wel enige ervaring mee op, bijvoorbeeld bij vulkaanerupties, maar dat is puur experimenteel. De concentraties stof verschillen sterk binnen een rookpluim. Je kunt daar geen betrouwbare conclusies uit trekken.'

Onvoorspelbaar

Ook wordt onderzoek bemoeilijkt door de onvoorspelbaarheid van blazers. Om die redenen ziet de provincie voorlopig af van metingen in blazers. 
Volgens een woordvoerder van de provincie is de klankbordgroep, waarin omwonenden van ESD zitten, het daarmee eens.

Moeilijk te vangen

Onderzoeksinstituut TNO heeft dit jaar zeven meetstations geplaatst rond ESD. TNO weet echter niet zeker of blazers deze meetpalen ook 'raken'. Daardoor is de invloed van blazers op de uitstoot van vezels op dit moment niet duidelijk.
Volgens Olfasense zou het meetnet uitgebreid moeten worden, waardoor meer blazers worden gevangen.

Vergunning

De provincie legde ESD eerder dit jaar een dwangsom op van maximaal 750.000 euro vanwege de uitstoot van de vezels. ESD ging hiertegen met succes in beroep bij de rechter. Die vond dat het bedrijf eerst een vergunning moet aanvragen voor de uitstoot van de vezels.
ESD heeft die aanvraag in augustus gedaan. De provincie heeft twaalf weken de tijd om een oordeel hierover te vellen. Intussen heeft het bedrijf maatregelen genomen om de uitstoot terug te dringen.