GroenLinks wil monument op Hoofdstation voor weggevoerde Joden

'Het duistere deel van de historie van het station moet ook herdacht worden'
'Het duistere deel van de historie van het station moet ook herdacht worden' © Jos Schuurman/FPS
GroenLinks in de gemeente Groningen pleit voor een plaquette of markering bij het Hoofdstation ter herinnering aan de Joden die vanaf daar zijn afgevoerd naar vernietigingskampen.
In de Tweede Wereldoorlog zijn circa 2500 Joodse Groningers via het Hoofdstation gedeporteerd. De partij vindt die plek daarom geschikt voor een monument dat de herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog levend moet houden.

Idee omarmd

Eerder opperden de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Stichting 4 en 5 mei al het idee voor een monument op het Hoofdstation.
GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis steunt dat plan: 'Het station wordt binnenkort grondig verbouwd en het zou mooi zijn als bij de heropening in 2023 ook het duistere gedeelte van de geschiedenis van het station een gepaste vorm van herdenking krijgt.'

Ook in Haren

Behalve bij het Hoofdstation wil GroenLinks ook een markering bij de tunnel onder de spoorboog in Haren. Die maakte deel uit van de route waarlangs Joden vanuit Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen werden weggevoerd.