Sloop oude schoolgebouwen kost Appingedam ruim een ton extra

De Olingertil, waarin cbs De Citer opging
De Olingertil, waarin cbs De Citer opging © Archief Suzanne Stoppels/RTV Noord
De sloop van de voormalige christelijke basisschool De Citer en peuterspeelzaal Pinkeltje in Appingedam kost de gemeente ruim 110.000 euro meer dan begroot.
De gemeenteraad ging donderdagavond unaniem akkoord, maar raadsleden plaatsten wel vraagtekens.

Brede scholen

De gebouwen kwamen vijf jaar geleden leeg te staan, toen de school en peuteropvang verhuisden. Ze gingen op in kindcentra Olingertil en OPwierde.
Volgens Gemeentebelangen-raadslid Henk Dijkstra is het spijtig dat de sloop ruim een ton meer kost dan begroot. 'Gelukkig is er een plaatselijke aannemer uit de bus gerold, dat is dan een positief effect.'

Bouw- en sloopkosten flink gestegen

Van der Lei (PvdA) vroeg zich af hoe de kosten 40 procent hoger konden uitvallen dan oorspronkelijk bedoeld. Volgens wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) zijn de prijzen in de bouw de afgelopen jaren flink gestegen.
'We wilden deze gebouwen al langer slopen, maar vanwege de versterkingsopgave had dat niet onze prioriteit. Als je een paar jaar niet actief bent op de sloopmarkt, weet je pas bij een aanbesteding hoe de prijzen zich verhouden.'

Voor jaarwisseling

Peuterspeelzaal Pinkeltje zal nog voor de jaarwisseling tegen de vlakte gaan. Direct daarna wordt begonnen met de sloop van De Citer. De omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gebracht.