Gemeente onderzoekt intrekken vergunningen Windpark N33

De gemeente Midden-Groningen gaat onderzoeken of het mogelijk is om de vergunningen voor het windpark langs de N33 in te trekken. In het meest verregaande geval kan daarmee de bouw van het windpark bij Meeden worden stilgelegd.

Aanleiding is een motie van de SP en Gemeentebelangen. Die partijen wilden via een motie afdwingen dat de vergunningen van het windpark worden ingetrokken. 

De motie volgde op de veelbesproken stikstofuitspraak van de Raad van State. Die zette eerder dit jaar een streep door het stikstofbeleid van het kabinet. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) biedt niet genoeg bescherming voor Natura2000-gebieden, oordeelde de hoogste bestuursrechter.

Is opschorten mogelijk?

'We gaan onderzoeken of er elementen in die uitspraak zitten waarmee we de vergunning kunnen opschorten', zegt verantwoordelijk wethouder Jan Jakob Boersma. Volgens de wethouder heeft een eerste scan uitgewezen dat de uitstoot van stikstof beperkt is bij het windpark.

'De uitstoot van stikstof vindt vooral plaats bij de aanleg van het park, en niet bij de uiteindelijke exploitatie', legt Boersma uit. Daarnaast wijst hij op het feit dat er geen Natura2000-gebied in de buurt van het windpark ligt. Maar, vult hij aan, de aanrijdroutes van het vrachtverkeer moeten wel worden bekeken.

Plannen wijzigen mogelijk

Mocht het inderdaad zover komen dat de gemeente de vergunning intrekt, dan betekent dat niet per se dat de bouw van het windpark daarmee van de baan is. De initiatiefnemer kan bijvoorbeeld de plannen wijzigen om toch aan de eisen te voldoen.

Daarnaast zijn de vergunningen al onherroepelijk. 'Dus er moeten wel echt heel harde argumenten zijn om ze in te trekken', zegt Boersma. 'Maar dit dossier verdient het om het goed te onderzoeken.'

De wethouder verwacht binnen twee weken duidelijkheid te kunnen geven over de invloed van de stikstofuitspraak op de vergunningen van het windpark.

Lees ook:

- 'Bezwaar maken tegen komst windmolens is zo goed als zinloos'
- Midden-Groningen over gevoelig dossier duurzame energie: 'Er moet draagvlak zijn'
- Ministerie wil omwonenden windpark N33 niet direct compenseren

Meer over dit onderwerp:
windmolens SLOCHTEREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws