'Haan in mast hijsen mag wel, hond en konijn niet' (update)

De gemeente Schiermonnikoog heeft een vergunningsaanvraag van jongerenbeweging Veggiesquad afgewezen voor een evenement, waarbij dit weekend een mand met een hond en een konijn in een hoge mast zou worden gehesen.

De groep wilde de mand met dieren van vrijdag tot en met zondag in een hoge mast hangen, als protest tegen het traditionele Kallemooifeest op het eiland.

Ludiek

De aanvraag was bedoeld als ludieke actie. De bedenkers wilden naar eigen zeggen geen levende dieren in de mast hijsen. In plaats daarvan zouden ze een nephond en een nepkonijn gebruiken.

Toch vindt organisator Anne Hogerheijde dat de gemeente met twee maten meet. 'Wij hebben een vergelijkbaar evenement aangevraagd onder soortgelijke omstandigheden en opeens is er wel sprake van dat de openbare orde en de veiligheid in het geding zouden zijn.'

Haan in mast

Het Kallemooifeest is een jaarlijkse traditie op Schiermonnikoog met Pinksteren. Een mand met een levende haan hangt drie dagen lang aan een hoge mast.

Op de traditie is veel kritiek, vooral uit de hoek van dierenactivisten. De afgelopen editie moest het terrein rond de mast zelfs met camera's worden bewaakt. Ook werden vrijwilligers ingeschakeld om de mast te beveiligen.

'Geen commentaar'

De gemeente Schiermonnikoog bevestigt dat de vergunning is aangevraagd. 'We hebben de aanvraag serieus bekeken en om verschillende renenen afgewezen, conform onze richtlijnen', laat een woordvoerder weten.

Dit bericht is bijgewerkt met de bevestiging van de gemeente Schiermonnikoog.

Lees ook:

- Partij voor de Dieren wil opheldering van minister over Kallemooihaan
- Haan op Schier weer uit de mand en lijkt nergens naar te kraaien

Meer over dit onderwerp:
SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws