Oude plaatsnaamborden Westerwolde zijn in trek: 'Jong en oud reageert erop'

Een deel van de plaatsnaamborden die Westerwolde in de aanbieding heeft
Een deel van de plaatsnaamborden die Westerwolde in de aanbieding heeft © RTV Noord
De oude plaatsnaamborden die de gemeente Westerwolde weggeeft, blijken populair. Zo'n 3300 mensen willen graag een bord hebben dat langs de weg stond in de voormalige gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde.
Er zijn 145 borden beschikbaar. Vanwege de overweldigende belangstelling wordt er geloot.

'Goh, dat is leuk'

'Zowel jong als oud reageert erop, het loopt heel erg uiteen', zegt gemeentewoordvoerder Kasper Schomaker. 'Je ziet bijvoorbeeld dat jonge mensen die op kamers wonen elkaar taggen op sociale media: Goh, dat is leuk, in die plaats heb jij gewoond, dat is mooi voor op je kamer!'
'Er zijn ondernemers die hem graag op hun bedrijf willen hangen. En oudere mensen die al hun hele leven in het dorp wonen en er aan verknocht zijn, willen graag een bord hebben.'

Alle borden vervangen

Nadat Bellingwedde en Vlagtwedde op 1 januari 2018 samen verder gingen als Westerwolde, zijn de borden vervangen. Op sommigen werd eerst een sticker geplakt met daarop de nieuwe gemeentenaam, uiteindelijk zijn alle borden vervangen.
'Er waren ook borden die bijvoorbeeld verschilden in dikte, kleur of materiaal. We wilden eenheid', legt Schomaker uit. Dat geldt ook voor de borden die het einde van de bebouwde kom aangeven.

Eenheid

Op een aantal borden die met een rode streep door de plaatsnaam het einde van de bebouwde kom aangeven, stond overigens helemaal geen gemeentenaam. Toch moesten ook die vervangen worden, zegt Schomaker.
'Ook vanwege de eenheid. Er waren er bijvoorbeeld een aantal bij met een ondertekst.' Op de nieuwe borden bij het eind van de bebouwde kom staat nu bovendien wél de gemeentenaam.

Via de site

Als je ook een poging wilt doen een bord te bemachtigen, kan je je nog tot 20 oktober aanmelden via de website van de gemeente.