'Onkruidcowboy' gaat ridderzuring te lijf voor boeren (update)

Je zou Jan Dolfijn uit Thesinge een 'onkruidcowboy' kunnen noemen: op zijn quad doorkruist hij hectare na hectare op zoek naar de vijand: ridderzuring. Zijn wapens: een spuitpistool en een tank bestrijdingsmiddel.
Vanaf het voorjaar tot in het late najaar kun je Dolfijn zien rondrijden op grasland in Groningen, Friesland en Drenthe.

Geen gras

Zijn klanten zijn melkveehouders die hun grasland willen ontdoen van ridderzuring. Dat is een onkruid dat zich snel kan verspreiden en een plaag is voor boeren. Waar ridderzuring groeit, groeit geen gras. En dat gras heeft de melkveehouder nodig om zijn koeien te voeren.

Ridderzuring: (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Maatwerk

De gangbare manier om ridderzuring te bestrijden is het volvelds bespuiten met grote machines en lange spuitarmen. Daarbij wordt niet alleen de ridderzuring zelf, maar ook alles eromheen bespoten. Dolfijn wil maatwerk leveren: hij bespuit alleen het onkruid en laat de rest ongemoeid.

Minder bestrijdingsmiddel

'Als het hele perceel vol onkruid staat, heeft mijn manier van werken natuurlijk geen zin', zegt Dolfijn. 'Maar als er hier en daar ridderzuring staat, is mijn methode beter en veel goedkoper. Ik heb maar een fractie nodig van het bestrijdingsmiddel en het is daardoor ook goed voor het milieu.'
Ik denk dat ik dit jaar al bijna drieduizend hectare heb behandeld
Jan Dolfijn - onkruidbestrijder

Spiedende blik

Met zijn quad bestrijkt hij stroken van zeven meter. Met een spiedende blik rijdt Dolfijn door het gras en zo nu en dan spuit hij een welgemikte straal op de ridderzuring.
En passant neemt hij ook ander onkruid mee. 'Ik denk dat ik dit jaar al bijna drieduizend hectare heb behandeld', schat Dolfijn.
Vervelen doet het werk hem niet. 'Ik ben buiten in de natuur, tussen de hazen en fazanten en ik verdien er mijn kost mee. Wat wil je nog meer?'

Uitbreiding?

Niet veel later gaat zijn telefoon. Het is een klant die hem wil inhuren. 'Ik heb nu tachtig à negentig klanten', zegt Dolfijn, terwijl hij zijn telefoon weer dichtklapt, 'en er komen telkens nieuwe bij. Misschien moet ik wel een tweede machine gaan aanschaffen.'
In de update van dit artikel is een video toegevoegd.