Bewoner Pepergasthuis: 'Er staan huizen bewust leeg als strategie'

Bewoners van het Pepergasthuis kijken van een afstandje toe hoe hun complex verkocht lijkt te worden aan een particulier. 'Het is niet zo dat er geen ander alternatief is', aldus bewoner Bram de Vink.
Woningcorporatie Lefier heeft een particuliere partij gevonden die het Pepergasthuis wil kopen. Volgens bestuurder Margriet Drijver houdt de koper van de stad van momumenten en worden er afspraken gemaakt over het behoud van de sociale huurwoningen.
De Vink ziet het niet zo rooskleurig. 'Er staan nu tien huizen bewust leeg. Als er een huurder vertrekt, mag er geen andere huurder in.'

Strategie

'Wij hebben heel sterk de indruk dat als de particulier het in handen krijgt hij er expats in kan zetten die veel meer huur kunnen betalen. Er zijn 1500 woningzoekenden in de binnenstad en bij ons staan sommige woningen al een paar jaar leeg. Dat is een bewuste strategie van Lefier om het aantrekkelijk te maken voor een commerciële belegger.'
De oplossing ligt volgens De Vink in het verder zoeken naar een andere koper. Hij denkt daarbij aan stichtingen die zich inzetten voor het behoud van monumentale panden.

Geschiedenis van het conflict

Het Pepergasthuiscomplex werd gesticht in 1405 en bestaat onder meer uit 29 sociale huurwoningen, een kerk, een bierbrouwerij en een hoftuin. In de kerk houdt de Oecumenische Vieringen Groningen ook al meer dan 25 jaar op zondag de viering. Verkoop zou hoogstwaarschijnlijk ook betekenen dat deze geloofsgemeenschap dakloos wordt.
Het gasthuis stond altijd onder beheer van de stad Groningen, maar werd in de jaren negentig overgedragen aan woningbouwvereniging Lefier. Die wil nu van het gasthuis af omdat de kosten niet opwegen tegen de inkomsten.