Shell houdt vast aan compensatie voor eerder dichtdraaien gaskraan

Marjan van Loon
Marjan van Loon © Alexander Schippers/ANP
Energieconcern Shell is niet van plan af te zien van compensatie van misgelopen gasinkomsten. Dat gaf topvrouw Marjan van Loon zondagochtend aan in het tv-programma WNL Op Zondag.
De topvrouw van Shell ging in het vraaggesprek in op het besluit om de gaskraan in onze provincie eerder dicht te draaien. Het Rijk sloot vorig jaar een deal met Shell en ExxonMobil over het beëindigen van de gaswinning in uiterlijk 2030. Die afspraken kosten de overheid 1,7 miljard euro. Nu de gaskraan al over drie jaar dicht kan, moet de Staat daarbovenop 90 miljoen euro overmaken om de misgelopen inkomsten te vergoeden.

Moeite met woorden Wiebes

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) gaf daarop aan er 'moeite mee te hebben' om Shell en andere partijen miljoenen te moeten betalen ter compensatie van misgelopen inkomsten.
Die kritiek bestempelde Van Loon zondag als 'een beetje makkelijk'. Ze sprak van een belangrijke beslissing, waar door alle partijen hard aan is gewerkt om het mogelijk te maken. 'Daar zijn kosten aan verbonden. We delen met elkaar de lusten, maar ook de lasten', aldus Van Loon.

In goed overleg

De Shell-bestuurder wees er in het bijzonder op dat de overheid het meest geld heeft verdiend aan het Groningse gas.
Per 1 oktober wordt de gaskraan al verder dichtgedraaid. Van Loon: 'We weten niet wat het exact kost, maar daar komen we de komende maanden met de andere partijen in goed overleg wel uit. Er is nog veel werk te doen.'