'2500 illegale vluchten vanaf Eelde door ontbrekende natuurvergunning' (update)

Een vliegtuig op Groningen Airport Eelde
Een vliegtuig op Groningen Airport Eelde © Jos Schuurman/FPS
Groningen Airport Eelde beschikt niet over een natuurbeschermingsvergunning en zou daardoor 2500 vluchten illegaal uitvoeren.
Dat stelt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) tegenover EenVandaag.

Meer vliegvelden in overtreding

Een natuurbeschermingsvergunning is nodig vanwege de stikstofuitstoot van het vliegverkeer, die schade toebrengt aan de natuur. Eerder berichtte EenVandaag dat Schiphol al jaren niet over zo'n vergunning beschikt. Nu blijkt dat nog eens vijf andere luchthavens zich niet aan de wet houden. Naast Eelde zijn dat Rotterdam, Eindhoven, Lelystad en Maastricht.

Wat zijn de gevolgen?

MOB, dat eind mei de stikstofzaak tegen de Nederlandse overheid bij de Raad van State won, heeft de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat verzocht te gaan handhaven. Dat betekent volgens de milieuorganisatie dat het aantal vliegbewegingen terug moet naar het niveau van 2004.
Op vliegveld Eelde zou het aantal vluchten volgens MOB terug moeten van ruim 4.400 naar 1.900 per jaar om aan de stikstofuitspraak te voldoen. Op Schiphol zou het gaan om 100.000 starts en landingen minder.

Vliegveld verwijst naar minister

De luchthaven verwijst naar minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
'Voor zover wij weten voldoet de luchthaven aan alle wettelijke bepalingen. Zoals de minister vorige week aangaf, ligt de bal bij het ministerie en zijn zij zich aan verdiepen in het juridisch kader en de eventuele consequenties. Wij wachten daarom ook verdere berichtgeving van het ministerie af.'
Van Nieuwenhuizen zoekt op dit moment naar een oplossing voor het stikstofdossier.

Dit bericht is aangevuld met een reactie van Groningen Airport Eelde