Drie partijen in raad Groningen willen debat over Shell-onderzoek

Het Groninger stadhuis
Het Groninger stadhuis © Koen Suyk/ANP
De SP, Partij voor de Dieren en de Stadspartij in de Groninger gemeenteraad willen een debat over het feit dat Shell een onderzoek naar de toekomst van Noord-Nederland financiert.
De oliegigant heeft de gemeente Groningen, net als de provincie en de RUG, bereid gevonden om deel te nemen aan het comité dat het onderzoek gaat begeleiden. 

Niet openbaar

Dat stuit de drie partijen, samen goed voor tien van de 45 zetels in de Groninger gemeenteraad, tegen de borst. De partijen vragen zich bovendien af waarom de bijeenkomsten in het kader van het onderzoek niet openbaar zijn.
De gemeenteraad is volgens de partijen ook niet geïnformeerd over de medewerking aan het onderzoek, en wil daar opheldering over. Bovendien willen de partijen weten waarom Shell een 'zo dominante, leidende en bepalende rol heeft gekregen'.

Stempel op NPG

De fractie van de SP in Provinciale Staten zette, net als Groninger Belang, al eerder vraagtekens bij de inmenging van Shell in het onderzoek.
Net als andere partijen vragen ze zich onder andere af of Shell door het onderzoek te financieren geen stempel wil drukken op de uitvoering van het Nationaal Programma Groningen. Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) liet weten daar niet bang voor te zijn.