Problemen door biomassa-installatie moeten 'zo snel mogelijk opgelost worden'

De biomassa-installatie in Winschoten blijft zorgen voor discussie. Omwonende Otto Schröder klaagt al wekenlang steen en been over de installatie dicht bij zijn woning.

De uitstoot van de installatie is volgens een onderzoek niet dermate schadelijk dat er ingegrepen moet worden. Toch zorgt de installatie voor veel overlast.

'Wij willen dit probleem zo snel mogelijk opgelost hebben', zegt wethouder Bard Boon maandagavond tijdens de raadsvergadering.

Biomassa-installatie

De biomassa-installatie staat tegenover de woning van Schröder. In de installatie worden houtsnippers verbrand om zwembad De Watertoren te verwarmen. Voorheen gebeurde dat met aardgas, maar daar wilde de gemeente vanaf.

Nu blijkt dat de installatie zorgt voor problemen. Schröder neemt de gemeente via social media dagelijks onder vuur en raadsleden hebben bezorgde brieven gekregen van meerdere omwonenden. Zij maken zich zorgen om hun gezondheid. Ook klagen zij over stankoverlast.

'Dit gaat te ver'

Oldambt kent de problemen en heeft onderzoek laten doen naar de uitstoot van de installatie. Volgens de uitkomsten valt alles binnen de norm. Boon vult daarop aan: 'De stank blijft over, maar die is niet dermate gevaarlijk dat wij moeten sluiten.' Voor sommige partijen in politiek Oldambt is dat niet genoeg.

Een van de partijen is de VCP. Jan Kenter: 'Dit gaat gewoon te ver. Mensen hebben gezondheidsproblemen. Hier moet direct een einde aan gemaakt worden. Het zal best dat alles binnen de norm valt, maar mensen moeten hele dagen hun ramen dichthouden en kunnen niet achter het huis zijn. Dat moet toch een reden zijn om het te sluiten?'

Voorman Jurrie Nieboer van de Partij voor het Noorden denkt aan het verplaatsen van de installatie. 'Is die mogelijkheid er?' vraagt hij zich hardop af. 'Aan de andere kant van het zwembad ligt namelijk nog een groot stuk grond.'

Verder onderzoek

De wethouder laat weten dat er nogmaals goed gekeken wordt naar de installatie. 'Er komt een onafhankelijk onderzoek. Daarin wordt de optie over het verplaatsen ook meegenomen. Wij willen dit zo snel mogelijk opgelost hebben, maar geef mij even de tijd. Wij hebben echt de druk op de ketel. Dat kan ik u verzekeren', besluit Boon.

Lees ook:

- Boosheid over 'onverwachte' komst van biomassa-installatie

Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws