Huurders doen oproep bij raad: 'Wij willen een redelijke onkostenvergoeding'

De betreffende woningen
De betreffende woningen © Martin Drent/RTV Noord
'Het besluit om de versterking aan de Coendersweg en Groensingel in Middelstum tijdelijk stop te zetten, is onacceptabel. Ieder mens heeft recht op een veilig huis en dit wordt bewoners nu ontnomen.'
Gretha Medema-Scholtens deed maandagavond namens een groep huurders uit Middelstum een dringende oproep bij de Lopster gemeenteraad. Ze pleit voor een hogere onkostenvergoeding voor de gedwongen verhuizingen.

Minstens halfjaar vertraging

De vijf huurders bereikten vorige week geen akkoord met Woongroep Marenland over de verhuisvergoeding. Daarop zette de corporatie de sloop en nieuwbouw van in totaal zestien bevingsbestendige woningen tijdelijk stop.
Volgens directeur Gerke Brouwer loopt het project minstens een halfjaar vertraging op. Mogelijk gaat het zelfs deels niet door.

'Dit sloopt mensen'

Raadsleden reageren zeer teleurgesteld op de ontstane situatie. 'Er werd altijd gezegd dat schade ruimhartig wordt vergoed. Ik mis dat aspect heel duidelijk in deze zaak', zegt Bé Prins (ChristenUnie). 'Dit probleem achtervolgt mensen, dit sloopt hen', zegt Chris Bultje (PvdA).
Volgens wethouder Pier Prins (CDA) heeft de gemeente weinig mogelijkheden om de versterking ondanks alles toch af te dwingen:
'We kunnen woningen alleen beoordelen op het bouwbesluit, niet op de NPR-norm voor bevingsbestendig bouwen.' Hij zegt wel toe dat de gemeente dit zo snel mogelijk gaat doen, als blijkt dat er daadwerkelijk vertraging ontstaat.

Taxateur

CDA-raadslid Arend Laning komt met het idee om een onafhankelijke taxateur in te schakelen, die een advies geeft over de hoogte van de onkostenvergoeding. 'Dit willen we als laatste poging doen, met onze wethouder als mediator.'
Prins staat daar welwillend tegenover, maar de wethouder probeert eerst de druk erop te zetten dat de huurders en Marenland alsnog een akkoord bereiken. Hij praat op korte termijn met beide partijen.

Eén lijn

De woningbouwcorporaties zijn met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) intussen in gesprek over één richtlijn voor verhuisvergoedingen. 'Mochten huurders uiteindelijk recht hebben op meer, dan kunnen ze dit met terugwerkende kracht krijgen.'
Woongroep Marenland liet eerder al weten één lijn te willen trekken voor alle huurders. Daarbinnen kunnen huurders kiezen voor pakketten, zoals een verhuisservice en de mogelijkheid om de nieuwe woning volledig te stofferen.

Tweede Kamer

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) heeft al aangekondigd aandacht te vragen voor de situatie in Middelstum tijdens het eerstvolgende overleg met minister Wiebes aankomende woensdag.