'Ik wist helemaal niet dat je geen 113 kon bellen'

Een bord van de zelfmoordpreventielijn langs een spoorbaan
Een bord van de zelfmoordpreventielijn langs een spoorbaan © Taketa - Eigen werk Wikimedia/CC BY-SA 4.0
'Wie wist er ook niet dat je 113 niet kan bellen door 113 te toetsen? Ik niet. En dat is eigenlijk wel heel slecht.'
Het trieste verhaal van een meisje uit Winschoten dat zichzelf van het leven beroofde zorgt voor talloze reacties op sociale media. Het wrange: de jonge vrouw heeft midden in de nacht nog geprobeerd om hulp te zoeken, maar zij belde naar een verkeerd nummer.

'Het nummer bestaat helemaal niet'

'Zij heeft drie keer gebeld naar 113, maar dat nummer bestaat helemaal niet', vertelde de stiefvader van het meisje. 'Je moet 0900 0113 bellen om de Zelfmoordpreventielijn te pakken te krijgen. Dat is ons niet verteld.'

Een overzicht van de reacties

De teneur van de reacties: bijna niemand weet dat 113 geen bestaand nummer is.
Onder de facebookpost van RTV Noord staan honderden reacties. 'Ik dacht zelf ook dat 113 een telefoonnummer was', 'Hopen dat het nummer binnenkort gratis en het juiste nummer wordt', ' Ik heb helaas ook eens 113 moeten bellen ook ik kreeg geen gehoor later hoorde ik idd dat er 0900 er voor moet! Hoop dat dit heel snel opgepakt gaat worden in Den Haag'.

'Het ligt bij de politiek'

Een woordvoerder van de zelfmoordpreventielijn reageerde maandag op het verhaal. 'Wij zijn er heel druk mee bezig om het telefoonnummer 113 te krijgen. Er lopen al langer gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid, maar het ligt op dit moment bij de politiek. Wij hopen voor het einde van dit jaar meer te weten.'
Inmiddels zijn er ook Kamervragen gesteld over de kwestie.

Heb jij zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.