'Bevingsgedupeerden krijgen geen inzage in strafrechtelijk onderzoek naar NAM' (update)

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland weigert de resultaten van een strafrechtelijk onderzoek naar de NAM te delen met de bevingsgedupeerden.

Dat stellen advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt van de Groningse gedupeerden dinsdag.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in april 2017 dat het strafrechtelijk onderzoek naar gevolgen van de gaswinning door de NAM er moest komen. Het OM had die stap tot op dat moment altijd afgehouden.

Weerstand

Advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt concluderen nu dat het OM nog steeds 'duidelijke weerstand' heeft om grondig uit te zoeken hoe het zit met de strafbaarheid van de NAM als het gaat om risicovolle gasboringen.

'OM neemt loopje met hof'

Spong en Van Reydt wijzen erop dat het OM de resultaten van het - door hen afgedwongen - strafrechtelijk onderzoek niet wil delen met de eisers, maar wel met de NAM als verdachte.

'Deze gang van zaken is totaal ongebruikelijk en in strijd met bepalingen van het hof Arnhem-Leeuwarden. Het OM neemt een loopje met het hof', aldus Van Reydt.

Onderzoek afgerond

Het strafrechtelijk onderzoek is nu klaar en de NAM krijgt drie maanden de tijd om te reageren. De advocaten hebben de onderzoeksrechter in Assen verzocht om in te grijpen. Deze rechter houdt toezicht op deze zaak.

Van Reydt wijst erop dat de gang van zaken het al ver gezakte vertrouwen van de Groningers in de overheid opnieuw geen goed doet.

GBB: 'Bittere pil'

De Groninger Bodem Beweging (GBB) is één van de partijen die de wordt vertegenwoordigd door Spong en Van Reydt. GBB-voorzitter Jelle van der Knoop zegt niets te begrijpen van de weigering van het OM.

'Er is in Nederland geen enkele verdachte in een strafzaak te vinden, die met zoveel egards wordt behandeld als de NAM. Dat geeft te denken. Het is de zoveelste bittere pil voor de Groningers.'

Het OM kon dinsdag nog niet reageren.

Dit artikel is aangevuld met een reactie van de Bodembeweging.

Lees ook:

- OM moet strafrechtelijk onderzoek doen naar aardbevingsschade
- Advocaten Bodem Beweging: 'Dit is een historische beslissing'

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok ASSEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws