Pekelder wethouder blikt terug op gedode ganzen: 'Ik heb met meel in de mond gesproken'

Wethouder Jaap van Mannekes verdient naar eigen zeggen niet de schoonheidsprijs voor het laten doden van een tiental ganzen. De ganzen zorgden bij een recreatieplas voor poepoverlast. De wethouder koos niet voor verplaatsen, maar voor het laten doden van de dieren.

Voor omwonenden was het onduidelijk wat er met de ganzen gebeurd was. Van Mannekes gaf maar deels antwoord op die vraag.

Van Mannekes blikt terug op zijn handelen: 'Ik heb met meel in de mond gesproken. Ik heb hiervan geleerd dat ik in vervolg direct moet zeggen hoe het is.'

Ganzenoverlast

In Nieuwe Pekela ligt het Heeresmeer. Dat is een zwemplas waar meerdere ganzen hun thuis van hadden gemaakt. Zij werden, zo vertelt Van Mannekes, regelmatig gevoerd en zorgden voor poepoverlast.

De wethouder: 'Daarom kwamen ze daar steeds terug. Iets verderop leven tweehonderd wilde ganzen, daar hebben wij geen last van.'

Afmaken

De naar verluidt zo'n tien ganzen verplaatsen of verjagen, leek de wethouder zinloos. 'Dan komen ze weer terug', zei hij in augustus dit jaar. Van Mannekes schakelde een bedrijf in. Die voerde de ganzen af en maakte een einde aan het leven van de dieren. Van Mannekes kreeg vervolgens vragen van omwonenden.

'Ik heb geschreven dat wij de dieren weg hebben laten halen, zonder te zeggen dat ze zijn gedood. Ik dacht dat de mensen dat zelf wel zouden begrijpen. Ik zal omwonenden volgende keer niet in onzekerheid laten', aldus Van Mannekes.

Beter nadenken

Meerdere partijen in de Pekelder politiek laten dinsdagavond tijdens de raadsvergadering weten dat zij balen van het handelen van de wethouder. Ondanks dat Van Mannekes zegt dat hij met meel in de mond heeft gesproken, heeft hij geen spijt.

De wethouder: 'Wij hebben gekozen voor de kinderen. Die willen daar graag zwemmen. Ik blijf achter de beslissing staan.'

Lees ook:

- 'Afmaken ganzen barbaars en nalatig van de gemeente'
- Poepoverlast bij zwemplas: gemeente laat ganzen afvoeren

Meer over dit onderwerp:
natuur PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws