Tegenstanders rondweg Winsum hekelen handelwijze gemeente

Een groep inwoners van Winsum, die het niet zien zitten dat er een rondweg vlakbij hun huizen komt, zijn niet te spreken over de wijze waarop de gemeente Het Hogeland handelt.

Het plan van de gemeente is om de Onderdendamsterweg door te trekken naar de provinciale weg N361. Daardoor zou er minder (vracht)verkeer door het centrum van het dorp rijden.

Inwoners kunnen tot vandaag laten weten wat ze van het plan vinden. Hetzelfde plan lag vorig jaar ook al voor, maar is toen door de gemeente ingetrokken omdat het niet aan de wettelijke voorwaarden voldeed.

Bewoners willen compensatie

'De bewoners hebben nooit een fatsoenlijke reactie ontvangen op de vorige ingediende zienswijzen', laat advocate Anna Kwint van De Haan Advocaten & Notarissen weten. Zij is ingeschakeld door 31 bewoners, die de actiegroep Kortsluiting N361-Onderdendamsterweg vormen.

Ook vinden de bewoners dat de gemeente de gemaakte juridische kosten moet compenseren. Het plan hebben ze namelijk laten onderzoeken en juridisch laten beoordelen. Hierdoor lukte het de bewoners om enkele gebreken aan het licht te brengen.

Het college trok het plan daarop terug. De buurt heeft daardoor onnodig kosten gemaakt. 'Deze kosten kunnen niet worden geclaimd. Maar de bewoners doen een appèl op de gemeente', zegt advocate Anna Kwint.

Druk op gemeenteraad

Dat het college de gemeenteraad voorhoudt dat er financieel gezien geen weg terug is, vinden de bezwaarmakers niet kunnen. Ze vinden dat hiermee 'oneigenlijke druk' wordt uitgeoefend op de raadsleden.

De actiegroep is niet tegen de komst van een rondweg. Wel op de plek waar deze nu gepland is. De inwoners vinden dat er niet goed onderzoek is gedaan naar de verkeersveiligheid en geluidshinder van de nieuwe weg. Verder zijn alternatieve tracés niet goed onderzocht en is volgens hen niet duidelijk hoe het nieuwe asfalt gecompenseerd wordt met natuur.

Er is ook een groep inwoners die voor de rondweg is. Zij dienden eerder 200 positieve zienswijzen in.

Gemeente kan nog niet reageren

De gemeente Het Hogeland laat weten dat het college nog niet inhoudelijk kan reageren, omdat de klacht en zienswijze van de inwoners pas net is ingediend.

'Deze documenten moet eerst nog door de ambtelijke molen en onze specialisten moeten er ook nog iets van vinden voordat het college kan reageren', zegt een woordvoerder.

Lees ook:

- Voorstanders rondweg Winsum laten van zich horen
- Winsum stemt in met nieuwe, rechte weg
- 'Nieuwe weg Winsum moet met grotere boog om het dorp'

Meer over dit onderwerp:
WINSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws