Tweede Kamer wil hoorzitting met NAM over dreigement

Het hoofdkantoor van de NAM
Het hoofdkantoor van de NAM © Jos Schuurman / FPS
De Tweede Kamer wil een hoorzitting houden met de NAM. Het gasbedrijf moet dan tekst en uitleg geven over het dreigement om de gaskraan 'eerder dicht te draaien dan praktisch is voor Nederland'.
Regeringspartijen CDA en D66 kondigden al aan een hoorzitting te willen. De Tweede Kamer heeft daar woensdagmiddag mee ingestemd. Wanneer de hoorzitting plaatsvindt, is nog onbekend.

Steun

Het verzoek van SP-Kamerlid Sandra Beckerman om een debat te houden met minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat over dit onderwerp krijgt ook steun van de Tweede Kamer. 'Ik wil van de minister weten of door de NAM nog steeds zo wordt gehandeld richting de overheid', zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Dit is de passage uit het veelbesproken verslag waar het om draait, genoteerd tijdens onderhandelingen op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waar NAM-directeur aardbevingen Thijs Jurgens en een collega met vier ambtenaren onderhandelen.
'Dhr. Jurgens geeft aan dat zolang NAM de aansprakelijkheid houdt, NAM zal moeten acteren om de veiligheid zo snel mogelijk te garanderen. Dat betekent dat NAM volledig inzet op veiligheid, maar een probleem heeft met andere zaken. NAM financiert geen kosten vanuit gewekte verwachtingen. Als de bestuurlijke partijen hier wel op in willen zetten, dan kan dat alleen als dit samengaat met een instructie van EZK (Economische Zaken en Klimaat, red.) en de overgang van de aansprakelijkheid naar een andere partij. Zo niet, wordt NAM gedwongen om eerder het gasveld te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland.'

Getergde NAM-directeur

NAM-directeur Johan Atema reageerde getergd op de berichtgeving. 'Wij hebben altijd gestaan voor leveringszekerheid. Nu wordt geïnsinueerd dat we ergens zouden dreigen of chanteren. Dat is echt, echt onterecht.'