Analyse: Breekt de SP met de coalitie van Midden-Groningen?

© RTV Noord
Kunnen we staan voor de voorgestelde bezuinigingen? Met die vraag in het achterhoofd legt coalitiepartij SP donderdagavond haar eigen wethouder het vuur aan de schenen.
De gemeente Midden-Groningen moet miljoenen bezuinigen op jeugdzorg en de Wmo. Plannen die door SP-wethouder Peter Verschuren mede zijn gemaakt. 

De SP worstelt

Verschuren is verantwoordelijk voor het sociaal domein. Een belangrijk thema voor de SP. Maar ook die ontkomt nu niet meer aan bezuinigingen. Bij de vorige ronde van zo'n zes miljoen euro bleven de jeugdzorg en de Wmo nog buiten schot. Nu is dat anders, en worstelt de SP-fractie met de plannen.
Dat maakt de politieke situatie in Midden-Groningen interessant. Als de SP-fractie de bezuinigingen niet steunt, dan zit er voor wethouder Verschuren niets anders op dan uit het college van burgemeester en wethouders te stappen.

Alle opties open

Donderdagavond is het eerste debat over de voorstellen van het college. Voor de SP-fractie liggen alle opties open. Sterker nog, de fractievoorzitter wil niet van tevoren beloven dat ze achter de wethouder blijft staan.
'Ik wil mezelf in de spiegel kunnen blijven aankijken', zei fractievoorzitter Martine Feenstra tegen RTV Noord. 'Ik ben niet van plan om ten koste van alles de coalitie in ere te houden en ik ben ook niet van plan om ten koste van alles de coalitie te laten klappen.'

Vragenlijst voorbereid

De fractievoorzitter heeft een lijst met vragen over de bezuinigingen voorbereid waar wethouder Verschuren antwoord op moet geven. Saillant detail: een groot deel van de vragen die de fractie stelt, lijken al te worden beantwoord in de oorspronkelijke voorstellen.
De vraag is dus wat wethouder Verschuren nog in petto heeft om de zorgen van zijn partijgenoten weg te nemen. 

Er is een grens

Verschuren weet wat er de komende weken op het spel staat. 'Het wordt spannend', zegt hij over de debatten. 'Maar ik heb gevoel dat ik een goed verhaal heb bij deze bezuinigingen.' De wethouder doet ze met pijn in het hart, maar denkt dat hij 'dit nog wel kan vragen van de samenleving'. 
Maar ook voor de gepokt en gemazelde bestuurder komt er een grens aan wat er valt te bezuinigen op dingen die zo belangrijk zijn voor hem en zijn achterban. De grote vraag die nu voorligt, is of de grens van Peter Verschuren dezelfde is als die van zijn fractie. 'Als de fractie de voorstellen onaanvaardbaar vindt, dan ben ik weg.'

Nipte meerderheid

Als de SP uit het college stapt in Midden-Groningen, dan behoudt de coalitie een marginale meerderheid van één zetel.
Een aantal weken geleden speelde in de gemeente Oldambt een vergelijkbare kwestie. Daar struikelde het gemeentebestuur, toen SP-wethouder Kees Swagerman geen steun kreeg van zijn fractie voor bezuinigingen op de jeugdzorg en de Wmo. Daarop stapte hij uit het college van burgemeester en wethouders.