Raad Delfzijl: 'Huurders moeten profiteren van duurzaam huis'

Woningen in de Zandplatenbuurt
Woningen in de Zandplatenbuurt © Mario Miskovic/RTV Noord
Huurders die verplicht naar een bevingsbestendige woning moeten verhuizen, moeten profiteren van een lagere energierekening. Dat vindt een bijna voltallige gemeenteraad van Delfzijl.
Het idee komt uit de koker van Nick Boersma van Fractie 2014, de grootste partij. 'Je kunt het zien als een tastbaar, financieel gebaar naar bevingsgedupeerden.'

Duurzame huizen

In de Zandplatenbuurt in Delfzijl Noord worden 386 huurwoningen gesloopt en herbouwd. De huizen zijn niet aardbevingsbestendig en versterking is te duur. Er komen duurzame, levensloopbestendige huizen voor terug.
Woningbouwcorporatie Acantus heeft met de huurders afgesproken dat de totale woonlasten niet zullen stijgen. Daarin zitten de kosten voor huur, gas en elektriciteit.
Huurders betalen straks wel meer huur aan Acantus, omdat de woningen zonnepanelen, warmtepompen en betere isolatie hebben. Doordat de energierekening omlaag gaat, blijven de totale kosten nagenoeg gelijk.

Voordeel naar huurder

Volgens Boersma moeten huurders dat extraatje aan Acantus niet betalen: 'Wij vinden het belangrijk dat het geld wat huurders gaan besparen, naar henzelf gaat. Niet dat het naar de verhuurder gaat.'
'Daarbij komt dat Acantus straks gloednieuwe woningen heeft waar zij de eerste jaren nauwelijks onderhoud aan hebben. Daar mogen huurders ook financieel van profiteren', aldus Boersma.

'Niet mee bemoeien'

Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) vindt dat de gemeente zich niet met deze discussie moet bemoeien: 'Ik heb begrepen dat Acantus volledige overeenstemming heeft met de huurders hierover. Daar wil ik niet tussen komen.'
Twee raadsleden zijn het met de wethouder eens: Eduard Mulder (VVD) en Edward Stulp (Lijst Stulp). 'Dit is een fundamentele discussie tussen huurder en verhuurder en daar moet je buiten blijven', zegt Stulp.
Een meerderheid van de raadsleden wil echter dat de wethouder wél om tafel gaat met Acantus. Zij vinden dat de huurders meer moeten profiteren.

Ten goede aan huurders

Acantus laat weten al het geld dat vanuit het Rijk en de NAM beschikbaar komt te steken in de nieuwe huizen: 'Alles komt ten goede aan de huurders. Onze huurdersorganisatie heeft hier een positief advies op gegeven.'
Eind volgend jaar moeten de eerste huurders uit de Zandplatenbuurt verhuizen. De sloop begint in de Finsestraat en het Balticpark. De bewoners hiervan krijgen voorrang bij het kiezen van een woning aan de Spoorstraat of in Doklanden.
De versterking van de Zandplatenbuurt Noord moet in 2025 klaar zijn.