'Groningen heeft minst duurzame panden van alle grote gemeenten'

Van de vijftien grootste gemeenten in ons land heeft Groningen de minst duurzame woningen en gebouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco. Het bureau analyseerde de energielabels van panden in de 15 grootste gemeenten van Nederland, gebaseerd op het aantal inwoners.

Groningen hekkensluiter

In de gemeente Groningen heeft minder dan eenvijfde van de woningen label B of hoger. Volgens het onderzoek heeft Almere de meest duurzame panden. Daar heeft 60 procent een label B of hoger.

Ontbrekende energielabels

Sweco vergaarde openbare gegevens over energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Kanttekening bij het onderzoek is dat nog niet de helft van de woningvoorraad (45 procent) een geregistreerd energielabel heeft. Het bureau berekende van de ontbrekende panden zelf het energielabel, door zich te baseren op het bouwjaar en het type gebouw.

Oude panden, of toch oude wijken?

De cijfers zijn volgens Sweco te verklaren doordat de Groningen relatief veel oude panden en een historische binnenstad heeft.

De gemeente Groningen kan zich niet vinden in de conclusies, en zegt dat juist de oude wijken rondom de binnenstad de oorzaak van de lage score zijn.

'Tot aan Beijum, Vinkhuizen en De Wijert aan toe vind je vooral woningen met een label C of D', vertelt een gemeentewoordvoerder. De gemeente plaatst nog een kritische noot: 'Nieuwbouwwijken als De Held en Meerstad zijn nauwelijks opgenomen in het bestand van energielabels.'

Lees ook:

- Huiseigenaren bijgepraat over verduurzaming tijdens eerste sessie Groningen woont SLIM

Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws