Winkelleegstand in het Noorden: een derde van alle winkels staat structureel leeg

Er is sprake van structurele winkelleegstand in het Noorden, wat ervoor zorgt dat een derde van ruim 1600 winkelpanden geen bezetting kent. Dat beeld komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Het onderzoek borduurt voort op de ideeën die provincies afzonderlijk hebben uitgevoerd om leegstand in winkelkernen te bestrijden.

Miljoenensubsidies

De provincies hebben de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om leegstand te bestrijden. Zo kregen de gemeenten Oldambt, Delfzijl en Stadskanaal van de provincie Groningen de afgelopen jaren een miljoenensubsidie om hun winkelcentra compacter te maken, zodat leegstaande winkelpanden konden worden gesloopt en worden opgekocht.

'Het is belangrijk mo te kijken hoe het winkelbestand er in de toekomst uit moet komen te zien', geeft hij aan. 'Uit het onderzoek blijkt dat de aanpak om winkelcentra compacter te maken werkt.'

Samenwerking

Een samenwerking tussen de drie noordelijke provincies moet de leegstand verder bestrijden. 'Er is met MKB Noord een programma ontwikkeld om het ondernemerschap in de provincie te stimuleren', zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA).

In Noord-Nederland staat een derde van de 1600 panden structureel leeg, zo'n 530 panden. Het onderzoek moet meer oplossingen aandragen dan alleen het verkleinen van de winkelkernen.

Bovendien wordt er op 2 oktober verder gesproken over het onderwerp winkelleegstand. Dat moet gebeuren tijdens het IPO-Jaarcongres in Groningen. 'Komende week praat ik met collega-gedeputeerden verder over dit onderwerp. Het is zeker mogelijk dat we het verkleinen van de winkelkernen verder doorzetten, maar daarover ga ik eerst in gesprek.'

Lees ook:

- Winkeliers Veendam krijgen gewenste centrummanager

Meer over dit onderwerp:
economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws