Stadjer pleegt overval met balletjespistool: 'Het was een impulsieve actie'

Een balletjespistool
Een balletjespistool © ANP
Een 22-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van beroving, een poging daartoe en wapenbezit heeft 24 maanden cel tegen zich horen eisen, waarvan acht voorwaardelijk.
De man is nooit eerder veroordeeld geweest. 'En dan meteen een straatroof. Zeer opmerkelijk', zei de officier.

Peperdure laptop

Volgens de aanklager zocht de man afgelopen maart zijn slachtoffers in Stad volstrekt willekeurig uit. Op 19 maart zette de Stadjer een balletjespistool tegen het hoofd van een slachtoffer aan het Kattendiep. Hij maakte op die manier niet alleen de portemonnee met 175 euro buit, maar ook een rugzak met een mobiele telefoon en een peperdure laptop.  

'Nee, je krijgt mijn geld niet'

Elf dagen later probeerde de Stadjer een man aan het Hereplein te beroven, maar dat mislukte. Het slachtoffer stond bij een geldautomaat te pinnen, toen hij een wapen in zijn zij gedrukt kreeg. De Stadjer eiste het geld op. Toen het slachtoffer dat manmoedig weigerde, kreeg hij een stroomstoot van een taser in zijn zij.

Wapen gedumpt bij Griffeweg

Het slachtoffer wilde de verdachte achtervolgen, maar die loste met zijn wapen een schot in de lucht. Direct daarna zette de Stadjer het op een lopen naar het Sontplein. Het wapen dumpte hij in het water bij de Griffeweg.
De Stadjer had zich bedreigd gevoeld, zei hij op zitting. 'Ik heb een schot gelost omdat hij zelf ook een wapen trok.' Maar die verklaring geloofde de officier niet.

Telefoontaps

Aanvankelijk ontkende de verdachte. Na telefoontaps en een doorzoeking in zijn huis, waar ook de spullen van de eerste beroving werden aangetroffen, bekende hij. De man had geen baan, geen geld en woonde tijdelijk bij een foute vriend in huis. Hij zou onder druk zijn gezet om geld van slachtoffers afhandig te maken.

'Impulsieve actie'

'Het was een impulsieve actie', opperde hij op zitting. Maar dat veegde de officier van tafel. Zij noemde het opmerkelijk dat de man met een blanco strafblad, zomaar straatroven pleegt. De man is ooit zelf slachtoffer van een beroving geweest.
 

Spijt

De Stadjer zei spijt te hebben van zijn daden. Hij had zijn slachtoffers nog geen excuses aangeboden, maar wilde dat wel doen met een briefje 'Dan doet u dat toch live in plaats van met een briefje?', zei de rechter tegen de man. 'Bij de roof een kerel, dan nu ook.'
De rechter doet over twee weken uitspraak.