Boeren in Groningen maken zich op voor protestactie in Den Haag

Boeren in Groningen maken zich op voor de grote landelijke protestactie in Den Haag, volgende week dinsdag.
De boeren zijn boos, omdat ze vinden dat ze ten onrechte worden weggezet als dierenkwellers en milieuvervuilers.

Druppel

Druppel die de emmer deed overlopen, was het voorstel van D66 om de veestapel te halveren, om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen. 
De organisatoren van het protest verwachten dat er dinsdag 7.500 tot 10.000 boeren vanuit het hele land naar Den Haag zullen trekken. 

Onduidelijk hoeveel

Het is voorlopig nog onduidelijk hoeveel actievoerders vanuit Groningen naar de Hofstad zullen reizen, omdat er niet één centraal aanmeldpunt is, maar er diverse versnipperde initiatieven zijn.
Zo zet LTO Noord vijf bussen in en zijn er ook andere initiatieven waarbij bussen gaan rijden. Ook gaan er actievoerders met de auto en per spoor naar het westen. 
Het lijkt wel alsof ze ons als criminelen willen afschilderen
Omgo Nieweg - melkveehouder

280 kilometer

Zo hebben zich in Niezijl zo'n vijftig boeren verenigd, die op de trekker de 280 kilometer naar Den Haag willen afleggen. Ze vertrekken maandagavond al om op tijd voor de protestactie te zijn. 
'De boosheid wordt steeds groter', zegt melkveehouder Omgo Nieweg. 'Het lijkt wel alsof ze ons als criminelen willen afschilderen.' Daarom willen hij en zijn collega's met hun trekkers tot aan het Malieveld gaan rijden. 
We gaan Den Haag binnen rijden, en met veel meer dan vijf trekkers
Omgo Nieweg - melkveehouder

Krikke

Intussen heeft burgemeester Pauline Krikke van Den Haag al laten weten niet meer dan vijf trekkers bij het Malieveld te willen hebben. De rest moet parkeren bij het stadion van ADO Den Haag, langs de snelweg, 
Nieweg: 'Daar heeft ze zich in vergist. We gaan Den Haag binnen rijden, en met veel meer dan vijf trekkers.'