Zo'n 20.000 trotse Groningers zingen Grunnens Laid: 'Belangstelling groter dan wij dachten!'

Tienduizenden enthousiastelingen zongen zaterdag om 17:00 uur het Grunnens Laid. Het Gronings volkslied bestaat exact honderd jaar en dat moest gevierd worden.
Het was de bedoeling dat het lied op honderd plekken gezongen werd, maar dat zijn 128 locaties geworden. 'De belangstelling is nog groter dan vooraf gedacht. Daar zijn wij heel erg blij mee!', laat de organisatie weten. Volgens de organisatie waren het er zo'n 20.000.
Het evenement wordt georganiseerd door het tweedaagse wandelevenement Tocht om de Noord, dat dit jaar finisht in Veendam.

Gronings lied

'Van Lauwerzee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan 't Wad. Doar gruit, doar bluit ain wonderlaand rondom ain wondre stad.' Het begin van het Grunnens Laid. Huiswerk voor een ieder die in de provincie Groningen komt wonen. Elke trotse Groninger kan het eerste couplet moeiteloos opdreunen.
Na het eerste couplet wordt het een stuk moeilijker. Coupletten twee en drie zijn wat onbekender. Maar als je je oren zaterdagmiddag rond 17:00 goed spitst, hoor je de teksten door de dorpen en wijken galmen.
Ook in Delfzijl werd uit volle borst gezongen, met behulp van 300 muzikanten en Erwin de Vries (Video: Sanne Vast)
Ongeveer 20.000 mensen zingen dan het lied. Dat gebeurt onder andere in kerken, borgen, musea, dorpshuizen en op het Museumplein in Veendam. Ook op Engelsmanplaat, de zandplaat tussen Schiermonnikoog en Ameland, werd het lied gezongen door een groep wadlopers.

Kippenvelmoment

In Veendam zijn zo'n tweeduizend mensen bijeengekomen. Vlak voor de klok vijf uur slaat, worden de kelen nog even geschraapt.
Ria uit Nieuwe Pekela kan er niet over uit: 'Ik vond het geweldig', lacht ze. 'Het was een kippenvelmoment. Dan ben je trots op Groningen. En ik ken de tekst helemaal uit m'n hoofd hoor.'
'Uiteraard heb ik helemaal meegezongen', zegt Erik uit Veendam. 'Zoveel mensen geeft wel een bepaalde indruk, dat heeft wel iets. Het eerste couplet ging nog wel, maar daarna werd het heel moeilijk, dus ik keek wel naar het scherm.'

'Dan voel je je een échte Groninger'

'Geweldig, dan voel je je toch wel trots hè', reageert Jeanet uit Veendam. 'Dan voel je je een échte Groninger. Het eerste couplet ken ik helemaal, maar bij een stukje van het tweede en het hele derde couplet moest ik wel even spieken.'
Wat betreft Jeanet is het evenement voor herhaling vatbaar: 'Het was heel bijzonder. Leuk om te doen, een mooi initiatief.'