Schuiling beëdigd als burgemeester: 'De gemeente is geen bedrijf'

Koen Schuiling is geïnstalleerd als burgemeester van Groningen. De 60-jarige VVD'er kreeg rond 17.00 uur de ambtsketen omgehangen.
Commissaris van de Koning René Paas sprak Schuiling toe en beëdigde hem officieel. 

Belang van Groningen

Paas onderstreepte het belang van de stad Groningen voor het noorden van Nederland. 'De stad is er voor de inwoners, maar ook voor bewoners van de rest van de provincie, Friesland en Drenthe. Er zijn behalve inwoners ook veel mentaleStadjers.'
'Ik weet uit ervaring hoe leuk het is om terug te keren in Groningen', zei Paas. Vervolgens feliciteerde Paas Schuiling met zijn beëdiging.

Meer tussen de mensen

Locoburgemeester Mattias Gijsbertsen memoreert een afscheidsinterview van Schuiling, waarin hij heeft gezegd achteraf nog meer 'tussen de mensen' te willen staan. Gijsbertsen hing Schuiling vervolgens de ambtsketen om.

Krakers

Het burgemeesterschap van Schuiling begint onstuimig: sinds zondagmiddag heeft een groep krakers en studenten een pand van drukkerij Heijkens aan de Akerkstraat in Groningen gekraakt. 
De burgemeester kan eventueel beslissen of het gekraakte pand gedwongen ontruimd moet worden.

Orkaan Katrina

Schuiling memoreert in zijn toespraak beelden van de nasleep van orkaan Katrina, in 2005. 'Ik zag honderden schoolbussen staan, tot aan de assen in het water. Er hadden mensen mee gered kunnen worden, maar dat gebeurde niet.' Schuiling doelt op een te grote afstand tussen overheid en inwoners.
'Wat er toen in New Orleans gebeurde is meer dan een misser', zegt Schuiling. 'De overheid moet steunen en helpen', zegt de burgemeester. 'Liever een bus laten rijden en mensen redden, dan wachten op een bevel te gaan rijden en niets doen.'

Inwoner geen klant

Verder noemde de burgemeester 'de gemeente geen bedrijf'. 'Ik houd er niet van als de inwoner wordt gezien als klant. Mensen zijn zo veel meer dan dat ene contactmoment met de gemeente. We doen het hier in Groningen met elkaar.'
Ook de afhandeling van aardbevingsschade kwam in Schuilings speech voorbij. 'Wat er bij die afhandeling gebeurt, hoort niet. We doen niet alleen inwoners ernstig tekort, maar ons allemaal. Dat moet tot het verleden gaan behoren.'

Fusiegemeente

Schuiling is de eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Groningen. Peter den Oudsten nam de functie waar sinds 1 januari. Toen ontstond de gemeente uit een fusie van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer.