Marenland en huurders doen laatste poging voor akkoord over verhuisvergoeding

De groep huurders uit Middelstum en Woongroep Marenland zijn opnieuw met elkaar in gesprek om de versterking van zestien woningen toch door te laten gaan. Maandagmiddag zijn beide partijen met elkaar om tafel geweest.
Het gesprek heeft nog niet geleid tot een akkoord, maar zowel de huurders als Woongroep Marenland geven aan dat het een 'goed gesprek' was.

Niet bevingsbestendig

De huurders wonen aan de Groensingel en de Coendersweg in Middelstum. De huizen zijn niet aardbevingsbestendig en moeten worden gesloopt. Op dezelfde plek zouden nieuwe, levensloopbestendige woningen komen.
Marenland bood de huurders in eerste instantie de wettelijke verhuisvergoeding van 6.095 euro en daarnaast 609,50 euro voor de verhuizing naar een tijdelijke wisselwoning. Dat vonden de huurders te weinig.

Rechterlijke stappen

Toen de tijd begon te dringen, bood de woningcorporatie 9.000 euro. De werkzaamheden zouden namelijk rond 1 oktober starten. Ook met dat bedrag gingen de huurders niet akkoord.
Daarop zette Marenland de versterking tijdelijk stil. Volgens directeur Gerke Brouwer bestaat er zelfs een kans dat de versterking deels niet doorgaat. De huurders zijn het daar niet mee eens en dreigen met een kort geding, als er niet snel een akkoord komt.

Zorgen in politiek

De politiek in de gemeente Loppersum maakt zich grote zorgen om het conflict. Wethouder Pier Prins (CDA) heeft samen met een mediator tot drie keer toe geprobeerd de partijen dichter bij elkaar te krijgen, zonder resultaat.
Bij het gesprek van maandag was wethouder Prins ook aanwezig.

Eén lijn trekken

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft zich inmiddels ook met de kwestie bemoeid. Na vragen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman liet ze weten zo snel mogelijk met alle woningcorporaties om tafel te gaan om te praten over de problemen rond de verhuisvergoeding.