Politie gaat 'slimme camera's' gebruiken tegen afleiding in het verkeer

De politie heeft er weer een nieuw wapen bij om de veiligheid op de weg te vergroten. Om afleiding in het verkeer tegen te gaan, zet de politie vanaf 1 oktober zogenoemde 'slimme camera's' in.

Automobilisten die bellen of appen achter het stuur kunnen hiermee worden bekeurd op kenteken. Doel van de nieuwe camera's: de verkeersveiligheid vergroten, zegt de polite.

Kunstmatige intelligentie

Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de camera herkennen als een bestuurder tijdens het rijden een elektronisch apparaat in de hand houdt. Behalve een telefoon kan dat ook een tablet of een navigatiesysteem zijn.

De camera maakt vervolgens niet alleen een foto van de overtreder, maar ook één van het kenteken van het voertuig. Een politieagent beoordeelt daarna of de camera een juiste constatering heeft gedaan.

240 euro boete

Mocht er inderdaad een overtreding zijn geconstateerd, dan is de sanctie geen kinderachtige: een bekeuring van 240 euro. Die krijgt de kentekenhouder automatisch thuisgestuurd.

'De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk', zegt projectleider Infra Jan van Hasselt over de nieuwe opsporingsmethode. 'Er vallen nog teveel doden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder. De aanpak van afleiding is daarom een topprioriteit.'

Lees ook:

- Politie controleert op snelweg vanuit een touringcar
- Lopend Vuur: Ook handsfree bellen in de auto moet verboden worden

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws