Noordelijke boeren naar Den Haag in drukste ochtendspits ooit (update)

Het boerenkonvooi uit Noord-Nederland dat op weg is naar Den Haag, bestaat inmiddels uit honderden trekkers.

Vanuit Niezijl is maandagavond om tien uur een groep trekkers vertrokken. Onderweg hebben boeren uit Drenthe en Friesland zich aangesloten. Rond maandagmorgen zeven uur was het konvooi bij Baarn.

Bij de weg en op boerenerven hangen spandoeken met teksten als 'Boer zoekt respect'. Ook bij de rotonde van Zuidhorn hangt een spandoek:

Afbeelding

Op de A28

Het noordelijk konvooi reed in eerste instantie over de binnenwegen en niet over de snelweg. Inmiddels zijn er ook boeren die wel de A28 op zijn gegaan. Zo rijdt een boer uit Adorp met een aantal anderen over de A12. Niet achter elkaar, maar naast elkaar.

Vooral in het midden van het land is daardoor inmiddels een chaotische situatie ontstaan. Volgens de ANWB stond er rond acht uur 1050 kilometer file en is het de drukste ochtendspits ooit. Wel is het zo dat ook het slechte weer en enkele ongelukken een bijdrage leveren aan de chaos.

Kaas en worst in de trein

Er zijn ook boeren die niet met de trekker, maar met de trein naar Den Haag gaan. Onderweg delen ze kaas en worst uit.

Afbeelding

Ze moeten hun boerenverstand gebruiken daar in Den Haag
Roel Heemstra-boer

In het aardedonker over binnenwegen

De Groningse boer Roel Heemstra is ook op weg naar Den Haag. 'Ik heb geen idee waar ik zit. Oh wacht, bij Vinkeveen', roept hij. Hij rijdt met 40 kilometer per uur over binnenwegen naar de Hofstad. 'Het is aardedonker en het regent', vertelt hij. 'Het konvooi is wat versplinterd, maar we zijn allemaal op weg naar het Malieveld en dat wordt bereikt.'

Boerenverstand

Heemstra vreest dat, als de boeren niets doen, een deel van de sector kapot wordt gemaakt. 'We hebben het fosfaatverhaal nog niet achter de kiezen of de stikstofkwestie komt om de hoek kijken. Zo kan het niet langer doorgaan. Ze moeten hun boerenverstand gebruiken daar in Den Haag. Dat is een doorgedraaide club zo langzamerhand.'

Malieveld

Of de boeren straks in Den Haag naar het stadion van ADO Den Haag gaan, zoals de autoriteiten willen, is nog niet zeker. Ze willen allemaal naar het Malieveld. Daar zou maar plek zijn voor 75 trekkers, maar daar lijken de boeren geen genoegen mee te nemen.

Ook vanaf Texel zijn boeren onderweg. Zij hebben inmiddels de boot verlaten en gaan aan land:

Voorzorgsmaatregelen in Den Haag

Ondertussen zet de politie in Den Haag groot materieel in vanwege het protest van de boeren. Er worden onder meer ME-voertuigen en vrachtwagens gebruikt om de toegangswegen naar het Malieveld en Binnenhof af te sluiten.

Lees ook:

- Protestboeren vertrekken naar Den Haag: 'We doen dit voor de jonge generatie'
- Met de trekker op weg naar Den Haag: 'We willen geen chaos creëren'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws