Welke school in Het Hogeland haalt de meeste oude elektronica op?

Leerlingen van De Borgschool in de weer met oude elektronica
Leerlingen van De Borgschool in de weer met oude elektronica © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De strijd om oude elektronische apparaten is in de gemeente Het Hogeland losgebarsten. Tien basisscholen nemen het tegen elkaar op tijdens de 'E-waste race'.
De Borgschool in Winsum doet mee met de groepen 6, 7 en 8. Er worden door de leerlingen de aankomende weken zoveel mogelijk afgedankte apparaten verzameld. De wedstrijd gaat tussen scholen in dezelfde gemeente. Het doe is om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen.
We krijgen heel veel spullen. Oude televisies, printers en kabels. Heel veel kabels
Jens ten Hoor - De Borgschool
'Wij vinden het leuk om aan deze actie mee te doen. We krijgen heel veel spullen. Oude televisies, printers en kabels. Heel veel kabels', zegt Jens ten Hoor. Hij is samen met klasgenoot Bas van Geemen op pad om bij de mensen thuis spullen op te halen.
Voor elk apparaat of kabel krijgen de leerlingen punten. Elke leerling heeft zijn eigen rol. 'We hebben ict-mensen en controleurs. Die zorgen dat alles verwerkt wordt op de website. Daar worden de punten uitgedeeld', vertelt Bas.

Uitstapje als hoofdprijs

De groep die per leerling de meeste apparaten inzamelt, wint een uitstapje naar het Nemo Science Museum in Amsterdam. Het spelelement is leuk, maar het gaat natuurlijk om bewustwording bij de leerlingen.
'De leerlingen leren op speelse wijze hoe het recyclen werkt. Overal in het nieuws horen ze al allerlei dingen over het milieu. Nu kunnen ze zelf iets doen', zegt leerkracht Sjouke van der Kooi. De leerlingen zijn ook heel nieuwsgierig wat voor apparaten er binnen komen. 'Vooral de oude mobieltjes. Daarvan zijn ze onder de indruk.'

Afval aanmelden

Inwoners van de gemeente Het Hogeland kunnen hun elektronisch afval aanmelden op de website van de E-waste race. Daar is dan ook direct te zien welke school in de omgeving mee doet. De wedstrijd duurt nog tot en met vrijdag 18 oktober.
Ook de gemeente Groningen en Stadskanaal doen mee aan de actie. In die laatste gemeente duurt de actie tot 11 oktober.