Minister Ollongren moet ook met huurders in gesprek over verhuisvergoeding

Dit zijn de woningen waar het om gaat
Dit zijn de woningen waar het om gaat © Martin Drent/RTV Noord
De Tweede Kamer roept minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken op om ook met bewoners in gesprek te gaan over de verhuisvergoeding.
Een motie hierover van SP-Kamerlid Sandra Beckerman is unaniem aangenomen, na berichtgeving hierover van RTV Noord.

Te laag

Ollongren vond de motie overbodig, omdat ze eerder al liet weten met de corporaties en Nationaal Coördinator Groningen in gesprek te willen over de problemen rond de vergoeding. Maar SP-Kamerlid Sandra Beckerman vond dat niet genoeg en wil ook de huurders erbij betrekken.
Een groep huurders uit Middelstum kaartte de problemen over de vergoeding aan. Vanwege de versterking moeten ze naar een nieuwe, aardbevingsbestendige woning. Het geld dat ze krijgen voor de verhuizing en inrichting van hun nieuwe woning is volgens hen te laag.

Project tijdelijk stilgelegd

De huurders wonen aan de Groensingel en de Coendersweg in Middelstum. Ze moeten eerst naar een wisselwoning. Op dezelfde plek worden nieuwe, levensloopbestendige woningen gebouwd.
Marenland bood de huurders aanvankelijk 6.095 euro en 609,50 euro voor de dubbele verhuizing. Toen de tijd begon te dringen, bood de corporatie maximaal 9.000 euro. Ook dat vonden de bewoners onvoldoende om alle kosten te kunnen dekken.
Daarop zette Marenland het project tijdelijk stop.

Opnieuw in gesprek

Afgelopen maandag zaten beide partijen opnieuw met elkaar om tafel om de versterking alsnog door te laten gaan. Wethouder Pier Prins (CDA), die zich ernstige zorgen maakt om de opgelopen vertraging, zat daarbij.