'Hbo'ers moeten ook kunnen promoveren'

Het is een logisch en goed idee om ook hbo-studenten de kans te geven na hun studie promotieonderzoek te doen.

Dat vindt bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool. Hij schreef mee aan het voorstel hierover van de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten.

Natuurlijke doorontwikkeling

Nu mogen alleen universitaire studenten nog promoveren, maar dat kan gerust worden uitgebreid met hbo'ers, zeggen bestuurders van beide onderwijssectoren. Pijlman: 'Iemand moet zich kunnen doorontwikkelen en dan kan het niet zo zijn dat traditie dat tegenhoudt. Ik vind het een natuurlijke doorontwikkeling voor hogescholen.'

Praktijkgericht

Een promotieonderzoek op hbo-niveau verschilt wel van de universitaire variant. Het traject zal altijd praktijkgericht zijn. Pijlman: 'Er moet een concrete onderzoeksvraag zijn vanuit het bedrijfsleven, een ziekenhuis of een welzijnsorganisatie: hier lopen we tegenaan, los dit voor ons op.' In een promotietraject kan een student hier dan vier jaar lang mee aan de slag.

Volgens Pijlman zal het nooit zo zijn dat hbo-scholen honderden promotiestudenten krijgen. Het gaat om enkele sectoren, waarin de school goed is. Voor de Hanzehogeschool zou het om energie kunnen gaan, één van de speerpunten.

De minister van onderwijs moet zich nog over de ideeën uitspreken.

Meer over dit onderwerp:
studenten GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws