Oproep burgemeester Schuiling: 'Krakers, vertrek: u heeft uw punt gemaakt' (update)

Burgemeester Schuiling spreekt de krakers toe
Burgemeester Schuiling spreekt de krakers toe © Pronews
Burgemeester Schuiling van Groningen heeft de krakers die sinds zondag het Heijkenspand aan de Akerkstraat in Groningen bezetten, opgeroepen dat te verlaten. Hij deed dat tijdens een spoeddebat over de kwestie.
'Uw actie heeft eraan bijgedragen dat de problemen met studentenhuisvesting op de kaart staan', zei Schuiling. In het debat vertelden alle politieke partijen hun visie over de zaak.

Donker

Schuiling vertelde dat zondagavond inderdaad het bevel is gegeven om het pand te ontruimen. Dat gebeurde door locoburgemeester Mattias Gijsbertsen, die samen met politie en openbaar ministerie de kwestie het hoofd bood.
Dat gebeurde echter niet, omdat het buiten donker werd. 'De veiligheid staat voorop, daarom is er uiteindelijk niet ontruimd.'

Weer licht

Op maandagochtend, toen het weer licht werd, kon er niet alsnog ontruimd worden. 'Wanneer er op heterdaad betrapt wordt dat er gekraakt wordt, kan er meteen ontruimd worden. Als mensen er een nacht geslapen hebben kan dat niet meer. Als je dan wilt ontruimen, moet er een juridische procedure gestart worden', zegt een woordvoerder.

Debat vooral uitwisseling standpunten

Het spoeddebat dat woensdagmiddag door de Groninger gemeenteraad werd gehouden liep vooral uit op een uitwisseling van bekende standpunten.
Eén van de krakers, een Engelssprekende student, vertelde zijn verhaal en legde uit dat er volgens hem te weinig huizen zijn voor internationale studenten. 'Je kan je niet registreren als je in de noodopvang zit en dus geen woonadres hebt.' De student riep de gemeenteraad op met een oplossing te komen voor het gebrek aan huisvesting.

'Ondernemer verdient bescherming'

De rechtse partijen in de Groningse gemeenteraad hameren erop dat ondernemer Heijkens bescherming verdient van de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie.
'Kraken is hetzelfde als diefstal', zegt Amrut Sijbolts van de Stadspartij. 'Het optreden van locoburgemeester Gijsbertsen liet het tegenovergestelde van natuurlijk gezag zien', zegt Ton van Kesteren (PVV).

Tegen kraakverbod

De linkse partijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren grepen het debat vooral aan om de problemen met internationale studentenhuisvesting op de kaart te zetten. 'We zijn tegen het kraakverbod, en vinden dan ook dat handhaving lage prioriteit verdient', zegt Mirjam Wijnja, fractievoorzitter van GroenLinks, de grootste partij in de Groningse gemeenteraad.
SP'er Jimmy Dijk vindt dat CDA en VVD, die het spoeddebat aanvroegen, als coalitiepartijen in de regering de woningnood moeten oplossen. 'Wonen is een grondrecht. En ja, kraken is verboden, maar met een trekker over een hek heen rijden is dat ook.'
Dit bericht is aangevuld met reacties van politieke partijen tijdens het debat.