Vaker depressieve gevoelens bij meiden die pil slikken

Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil slikken, hebben vaker depressieve gevoelens dan andere meiden van die leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek waar het UMCG aan heeft meegewerkt. Het gaat bijvoorbeeld om eetproblemen, overmatig slapen en vaker huilen.

Of het gebruik van de pil de depressieve klachten veroorzaakt, konden de wetenschappers niet aantonen met het onderzoek. Wel vermoeden ze een verband tussen de twee.

De wetenschappers keken naar gegevens van vrouwen op 16, 19, 22 en 25-jarige leeftijd. Bij de groep als geheel werden geen opvallende verschillen ontdekt tussen vrouwen die de pil gebruiken en zij die dat niet doen. Alleen bij de zestienjarigen dus wel.

Klein risico

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat pilgebruik het risico op een depressie licht verhoogt. Dat was vooral het geval bij vrouwen die als tiener de pil gebruikten. Pubers zijn sowieso gevoeliger voor depressies.

De onderzoekers benadrukken dat het kleine risico op een eventuele toename van depressieve klachten moet worden afgewogen tegen het veel grotere risico op een ongewenste zwangerschap.

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws