Geen extra steun voor verenigingen Het Hogeland na lage prijs oud papier

De prijs voor het oud papier zakt en dat brengt verenigingen in Het Hogeland in de problemen.
De prijs voor het oud papier zakt en dat brengt verenigingen in Het Hogeland in de problemen. © ANP
De prijzen voor oud papier zijn gedaald en dat zorgt ervoor dat verenigingen die het inzamelen minder inkomsten hebben. CDA en GemeenteBelangen in Het Hogeland hebben raadsvragen gesteld en zijn benieuwd of de gemeente iets kan doen.
In Het Hogeland krijgen verenigingen nu een garantieprijs van zeven eurocent per kilo oud papier. De prijs schommelt wel vaker volgens wethouder Harmannus Blok.
'Voorheen kreeg men tien cent. Verenigingen hebben een meerjarige begroting gemaakt op basis van die tien cent en hebben nu een probleem. Ze willen dat wij het verschil dan bijbetalen.'

Lage prijs

Blok is niet bereid om extra geld beschikbaar te stellen voor verenigingen die in de problemen komen door de lage prijzen. 'Het is al goed geregeld en verenigingen moeten gewoon rekening houden met een lage prijs. Sommige verenigingen hebben zich er iets mee misrekend.'
De wethouder laat weten dat de gemeente al een duit in het zakje doet wanneer de inzamelaars de papiercontainer niet vol krijgen. De gemeente betaalt het tekort dan wel bij.

Vinger aan de pols

CDA-fractievoorzitter Kor Berghuis gaf het college nog wel mee om een vinger aan de pols te houden. Voor diverse verenigingen kan oud papier ophalen volgens hem niet uit.
'Mochten verenigingen overwegen om te stoppen, ga dan met ze in gesprek en zoek een oplossing. Want als ze er eenmaal mee gestopt zijn, beginnen ze ook niet meer opnieuw.'

Harmoniseren

De gemeente is overigens wel bezig om de manier van afvalinzameling te harmoniseren. Het Hogeland is ontstaan door het samenvoegen van vier gemeenten, waarin zowel het oud papier als ander afval op verschillende manieren werd ingezameld.