Burgemeester over ontruiming: 'De krakers hebben hun kans meer dan gehad'

De krakers die het Heijkenspand in Stad bewoonden, hebben meerdere kansen gekregen om vrijwillig te vertrekken. Na het raadsdebat van woensdagavond gaf burgemeester Koen Schuiling ze nog een laatste wijze raad mee om ontruiming te voorkomen.

'Ik zei ze: dit komt echt op jullie af. Je hebt je punt gemaakt. Kies nou zelf de weg om eruit te gaan', blikt Schuiling terug.

Toen de krakers dat advies in de wind sloegen, gaf Schuiling opdracht het pand aan de Akerkstraat te ontruimen. Dat gebeurde donderdagochtend in alle vroegte.

Goed voorbereid

Een eerdere poging op zondagavond werd wegens invallende duisternis afgeblazen. Dat de krakers uiteindelijk ruim drie dagen in het pand konden wonen, komt volgens Schuiling doordat de ontruiming goed voorbereid moest worden.

'Het had misschien eerder gekund, maar zo'n actie moet je goed voorbereiden. Dan kun je zorgen dat omwonenden wegblijven en dat de krakers netjes worden afgevoerd.'

Ook wilde Schuiling het spoeddebat over de kraakactie afwachten. 'Na afloop, maar ook tijdens het debat, heb ik aangegeven dat het pand ontruimd zou worden. Over die intentie kon geen onduidelijkheid bestaan.'

Onveilige situatie

Volgens Schuiling moesten de 'tijdelijke bewoners' om twee redenen het pand verlaten.

'In de eerste plaats omdat het een illegale situatie was. Daarnaast omdat we de situatie niet langer als veilig beoordeelden. Dat kwam omdat er mensen op afkwamen en ook het pand zelf niet veilig was.'

Vrijwillig vertrek

In een verklaring die de krakers de avond voor de ontruiming opstelden, werd een vrijwillig vertrek aangekondigd. Toch werden 's ochtends elf krakers aangehouden die weigerden het pand te verlaten.

'Ze hebben hun kans meer dan gehad', zegt Schuiling daarover. 'Van meet af aan was ons standpunt duidelijk.'

Drukke eerste week

Als kersvers burgemeester van Groningen beleeft Schuiling bepaald geen saaie week, met naast de kraakactie en ontruiming ook een boerenprotest voor het Hoofdstation.

'Ik heb het in ieder geval niet zelf gepland', grapt hij. 'We hebben ook heel veel positieve dingen kunnen doen de afgelopen dagen. En daar gaan we volop mee verder.'

Lees ook:

- Gekraakt Heijkenspand in Stad ontruimd, elf krakers aangehouden
- Uitgezette krakers sluiten nieuwe actie Heijkenspand niet uit

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws