Geen kat meer doodgereden na maatregelen bij 'kattenkerkhof' Finsterwolde

Auto's rijden langzamer, de bezorgdheid is afgenomen en het belangrijkste: er is in de afgelopen maanden geen kat meer doodgereden aan de Kromme Elleboog in Finsterwolde. Een matrixbord en meerdere snelheidscontroles blijken goud waard voor de huisdieren.

In de afgelopen jaren zijn negentien katten doodgereden. Op de weg mag vijftig kilometer per uur gereden worden, maar veel automobilisten rijden harder.

Foto's aan de bomen

Vlak voor de zomervakantie begon Tamara Dorresteijn een opmerkelijke actie. Zij hing foto's van negentien doodgereden katten aan bomen langs de weg. Zo hoopte zij dat automobilisten het gaspedaal iets minder diep zouden intrappen.

Dorresteijn kreeg bijval van de gemeente Oldambt. Er werd een matrixbord langs de weg gezet en er is meerdere keren op snelheid gecontroleerd.

Dorresteijn: 'Dat matrixbord flitst niet, maar meet wel snelheden. Sommige auto's komen hier met meer dan 120 kilometer per uur langs! Gelukkig heeft de politie ook gemeten en boetes uitgedeeld.'

Boetes

Dorresteijn is blij met de maatregelen. 'Wij zien dat er minder hard gereden wordt. Er zijn helaas nog altijd uitschieters, maar je merkt dat auto's snelheid minderen zodra zij het matrixbord naderen. Mensen realiseren zich dan blijkbaar dat zij daar toch niet zo hard mogen rijden.'

Geen dode kat meer

De hamvraag is natuurlijk: is er sinds de maatregelen nog een kat doodgereden?

Dorresteijn: 'Nee, gelukkig niet. Maar afgelopen weekend is wel voor het eerst weer een kat aangereden. Het is nog twijfelachtig of hij z'n staart kan behouden. Het einde moet sowieso geamputeerd worden, dat is gebroken. Maar het is nog eventjes afwachten dus.'

Het is ook nog even wachten op nieuwe maatregelen. Binnenkort worden borden geplaatst waarop staat dat je gecontroleerd kán worden. Ook dat moet bijdragen aan lagere snelheden op de Kromme Elleboog.

Lees ook:

- Maatregelen na kattenkerkhof in Finsterwolde: 'Mijn katten komen niet meer buiten'
- Buurt is het beu dat katten doodgereden worden: 'Er knapt iets bij je'

Meer over dit onderwerp:
achtergrond FINSTERWOLDE
Deel dit artikel:

Recent nieuws