De griepprik; moet jij betalen of krijg je hem gratis?

© Pexels
De herfst is begonnen en veel mensen krijgen weer een oproep voor de jaarlijkse griepprik. Deze prik zorgt ervoor dat, mocht je de griep krijgen, de symptomen minder heftig zijn. Maar wie 'krijgt' de prik en wie moet ervoor betalen?
'Er is een aantal groepen die de prik volledig vergoed krijgt', vertelt Corine Rodenburg, woordvoerder van Menzis. 'Dit zijn onder andere ouderen en mensen met diabetes.'

Doelgroepen

Andere groepen die gratis de prik op kunnen halen zijn: mensen met long- en hartziekten, een nieraandoening, een verstandelijke handicap, een verminderde weerstand of inwoners van een verpleegtehuis. Deze mensen krijgen van hun huisarts een uitnodiging.
Voor mensen die buiten deze doelgroepen vallen, is er alsnog de mogelijkheid om een prik te krijgen, al moeten ze daar wel voor betalen. Volgens Apotheek Venema kost zo'n prik 18 euro. 

Geen prik

Kinderen jonger dan zes maanden mogen geen griepprik. Dit geldt ook voor mensen die koorts hebben, allergisch zijn voor (onderdelen van) de prik of mensen die binnen 48 uur na de prik een operatie gepland hebben.
De griepprik is niet schadelijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen zijn, maar omdat zij geen verhoogd risico lopen op griep krijgen zij geen actieve oproep.