Speedpedelecs mogen kiezen: fietspad of provinciale weg?

Een speed pedelec
Een speed pedelec © ANP
Op acht provinciale N-wegen in de provincie Groningen mogen fietsers met een speedpedelec voortaan kiezen tussen de rijbaan of het fietspad ernaast. Tot nu toe mochten speedpedelecs daar alleen op de rijbaan.
Speedpedelecs zijn elektrische fietsen die trapondersteuning bieden tot 45 kilometer per uur. Volgens de provincie rijden speedpedelecs echter gemiddeld 'maar' 32 kilometer per uur. Dat heeft te maken met de batterijlading, hoe hard er mee getrapt wordt en de hoeveelheid tegenwind.

Snelheidsverschil te groot

Dat is aanzienlijk langzamer dan de 80 kilometer per uur die op de N-wegen mag worden gereden. Volgens de provincie is het verschil te groot om speedpedelec-rijders te dwingen om op de rijbaan te fietsen.
Toch verbiedt de provincie de snelfietsers niet op de autoweg. 'Een speedpedelec kan wanneer hij voldoende snelheid kan maken (weinig tegenwind, voldoende battterijlading en een berijder die fllink meetrapt) prima op de rijbaan rijden', stelt de provincie.
'Met name op de rustiger momenten. Als de speedpedelec geen hoge snelheid kan halen of als het druk op de weg is, kan de speedpedelec-rijder zelf een afweging maken waar hij wil fietsen.'

Waar mogen speedpedelecs op het fietspad?

Op deze acht provinciale N-wegen mogen speedpedelecs daarom voortaan kiezen tussen de rijbaan en het fietspad:
- N363 tussen Warffum en Uithuizen
- N386 tussen Hoogezand-Sappemeer en Zuidlaren
- N966 tussen Beerta en Winschoten
- N967 tussen Finsterwolde en Winschoten
- N972 tussen Winschoten en Oude Pekela
- N980 tussen Opende en Marum
- N983 tussen Aduard en Oldehove
- N996 tussen Winsum en Middelstum
De fietspaden krijgen daar een onderbord met de tekst 'speedpedelec toegestaan'.

Zevenhonderd stuks

Op 1 juli waren er in onze provincie zo'n zevenhonderd speedpedelecs. Landelijk is dat 17.200, een toename van ruim zestig procent ten opzichte van 2017. Twee op de drie particuliere bezitters zijn tussen de 45 en 65 jaar oud. De snelfietsen gelden sinds vorig jaar voor de wet als bromfiets. Een helm is dan ook verplicht.
In ons Lopend Vuur van augustus dit jaar laat 72 procent van de stemmers weten dat ze speedpedelecs een gevaar op de weg vinden. De ANWB gaf al eerder aan dat het snelheidsverschil tussen de fietsers en het overige verkeer te groot is voor de rijbaan.
Uit Noord Vandaag 28 november 2018: Hoe populair is de speed pedelec in Groningen?