Zonneauto van Top Dutch goedgekeurd in Australië

Captain Jeroen Brattinga (links) en coureur Kevin Luinge bij hun zonneauto
Captain Jeroen Brattinga (links) en coureur Kevin Luinge bij hun zonneauto © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Zonneauto Green Lightning van het Noord-Nederlandse Top Dutch Solar Racingteam is door de eerste technische keuring gekomen van de Bridgestone World Solar Challenge in Darwin, Australië.
De wedstrijd voor zelfgebouwde zonneauto's duurt van 13 tot 20 oktober en gaat door Australië.
Volgens teamleider Jeroen Brattinga was het een spannend moment voor het team. 'De jury en andere teams waren zichtbaar onder de indruk van onze auto. Dat maakt me heel trots op dit team.' Het team doet voor de eerste keer mee aan de solarrace.

Verbeterpuntje

Bij de technische keuring bleek dat de zonneauto 144,7 kg weegt. Volgens monteur Frank Pot is het doel altijd geweest om onder de 150 kilogram uit te komen. 'En dat is gelukt! Het lichtste gewicht van de zonneauto's die vorig jaar meededen lag rond de 143 kg.'
Echter is er nog wel een verbeterpunt. Het kenteken moet zichtbaarder worden gemonteerd. Het team moet dit voor de volgende keuring en de kwalificatieronde van aanstaande zaterdag in orde maken.
Het Noord-Nederlandse Top Dutch Solar Racingteam bestaat uit 26 studenten van zowel de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen, het Noorderpoort en het Friesland college.