Hysterie over listeria? Niet bij Groningse verloskundigen

Een zwangere vrouw
Een zwangere vrouw © Freestocks.org/ Pexels
Ondanks dat zwangere vrouwen extra moeten oppassen voor de listeriabesmetting, staat de telefoon bij de meeste verloskundigenpraktijken in onze provincie niet bepaald roodgloeiend.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een listeria-uitbraak is bij vleesverwerker Offerman. In reactie daarop haalden veel supermarkten alle vleeswaren van het bedrijf uit de schappen.

Wat is de listeriabacterie?

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden.
Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met Listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM. Bron: RIVM

Vleeswaren gegeten

Een belrondje langs verschillende verloskundigen in de provincie leert dat de meeste zwangeren zich geen zorgen maken. Op vrijdag kregen sommige praktijken een paar telefoontjes, maar niemand meldde zich met daadwerkelijke klachten.
'Het waren zwangeren die vleeswaren hadden gegeten en zich afvroegen of ze zich zorgen moesten maken. Bij ons ging het om drie of vier meldingen', laat Stadspraktijk Verloskundigen Groningen desgevraagd weten.

Facebook

Eenzelfde beeld schetst De Wieg in Winschoten. Maar bij bijvoorbeeld Laif in Groningen of De Eerste Stap in Winsum meldde zich helemaal niemand.
De GGD Groningen laat weten dat ook daar vrijdag enkele verontruste telefoontjes binnenkwamen. De GGD heeft om die reden direct een link met informatie op hun Facebookpagina gezet, aldus een woordvoerder.