'Duurste bezemsteel van Groningen' krijgt plek in Universiteitsmuseum

De Romeinse godin Minerva staat tijdelijk met lege handen op het dak van het Academiegebouw in Stad. De bezemsteel die ze in plaats van een echte speer vast hield, is van het beeld gehaald.
De bezemsteel werd onlangs ontdekt bij de renovatie van het historische pand van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bijna weggegooid

Het Universiteitsmuseum Groningen heeft de speer nu aangekocht om die tentoon te stellen. 'Anders zou-ie weggegooid worden. Dat vonden we zonde, want ze heeft hem wel twintig jaar vastgehouden', zegt museumhoofd Arjen Dijkstra.
Uit een nadere inspectie blijkt dat de voorkant van de bezemsteel bedekt is met een laagje echt goud. Ook is de punt van de speer afgebroken.

Slechte staat

Het hout van de bezemsteel verkeert volgens Dijkstra door alle weersinvloeden in een slechte staat.
'De steel is flink vermolmd. Om hem tentoon te kunnen stellen, moet hij dus eerst bewerkt worden. Als je hem zo in een vitrine zet, gaat de kwaliteit alleen nog maar verder achteruit. Bovendien zouden andere objecten besmet kunnen raken.'

Zoektocht naar origineel

De zoektocht naar de oorspronkelijke speer van Minerva gaat ondertussen door. Ook naar andere missende objecten wordt nog gezocht. Zo ontbreekt de passer in de hand van het beeld Mathematica en mist Historia een ganzenveer.
Aanstaande zaterdag is de 'goddelijke bezemsteel' eenmalig te zien in het Universiteitsmuseum Groningen.