Werkplein Fivelingo komt bijna twee miljoen tekort

Meer werklozen, hogere kosten: Werkplein Fivelingo kampt in de eerste acht maanden van dit jaar met een tekort van 1,9 miljoen euro.

Het nieuws is een flinke klap voor Delfzijl, Appingedam en Loppersum. De gemeenten moeten die 1,9 miljoen bijleggen om het Werkplein in de benen te houden.

Meer uitkeringen

Het werkvoorzieningsschap regelt onder meer de uitkeringen, minimaregelingen en Participatiewet voor de drie gemeenten.

Belangrijkste oorzaak van het tekort is dat het aantal huishoudens dat een uitkering nodig heeft is gestegen, in plaats van gedaald. Minder mensen konden via het Werkplein een baan krijgen dan in eerste instantie werd gedacht. Ook zijn de loonkosten voor het werkvoorzieningschap flink opgelopen.

Bezuinigingen en reserve opeten

Werkplein Fivelingo moet het komende jaar 500.000 euro bezuinigen. Een aantal dure vaste krachten gaat met pensioen. Zij worden niet vervangen. Daarnaast worden meerdere tijdelijke contracten niet verlengd. Om hoeveel mensen het exact gaat, is nog niet bekend.

Ook wordt de financiële reserve van het Werkplein ingezet om het tekort te verkleinen.

Te hoge doelen

Het werkvoorzieningsschap moest dit jaar 150 mensen extra op weg helpen naar een betaalde baan. Dat aantal werd bij lange na niet gehaald. Tot eind september bleef het aantal steken op zeven mensen.

Volgens bestuursvoorzitter Meindert Joostens (ChristenUnie), als wethouder bij de gemeente Delfzijl bestuurlijk verantwoordelijk voor het werkvoorzieningsschap, wordt dat eind dit jaar waarschijnlijk dertig. Daardoor blijven veel meer mensen afhankelijk van een uitkering dan aanvankelijk gedacht.

Ook zijn er grote fouten gemaakt in de begroting. Zo zijn er vorig jaar verschillende kosten niet begroot. 'Het klopte niet, en daar hebben we dit jaar nog last van. Kortom, het was niet goed onder controle', zegt Joostens.

Raden dinsdagavond geïnformeerd

De drie gemeenteraden zijn dinsdagavond in een ingelaste bijeenkomst door Joostens bijgepraat over de maatregelen. Er komt een werkgroep die ervoor moet zorgen dat de doelen behaald worden en er meer mensen doorstromen naar betaald werk.

In de eerstvolgende raadsvergaderingen komt de kwestie aan de orde. Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Meer over dit onderwerp:
APPINGEDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws