Boeren willen 16 oktober Binnenhof bezetten: 'Als het moet een hele week'

Boeren die vorige week hun onvrede kenbaar maakten, krijgen tijdens hun reis bijval op de A28.
Boeren die vorige week hun onvrede kenbaar maakten, krijgen tijdens hun reis bijval op de A28. © ANP
Protesterende boeren willen woensdag 16 oktober het Binnenhof in Den Haag bezetten en actievoeren bij het RIVM in Bilthoven. Dat heeft actiegroep Farmers Defence Force bekendgemaakt.
Ook vanuit Groningen zullen naar verwachting veel boeren per trekker naar Den Haag rijden. Net als op 1 oktober zal een fileprotest op de snelwegen onderdeel zijn van de protestactie.

Andere sectoren haken aan

De organisatie verwacht een hogere opkomst dan vorige week op het Malieveld, omdat veel boeren boos zouden zijn over de aanpak van de stikstofcrisis door het kabinet.
'Het wordt een actie die zijn weerga niet kent', zegt Thomas Kamminga uit Niezijl. Hij werkt als vertegenwoordiger in de landbouwmechanisatie en zal net als op 1 oktober volgende week woensdag weer van de partij zijn.
'Dit protest gaat verder dan de boeren', gaat Kamminga verder. 'De Facebookgroep die 40 uur geleden is opgericht, telt al 35.000 leden. Het valt me op dat ook mensen uit de visserij- en transportsector zich bij ons aansluiten.'

Week lang

Het is de bedoeling dat de boeren op het Binnenhof overnachten tot hun eisen zijn ingewilligd. Ook Kamminga bereidt zich erop voor om dagenlang van huis te zijn.
'Als het moet blijf ik een hele week weg. Dat interesseert me niet zoveel. Het wordt tijd dat ze daar in Den Haag eens goed gaan luisteren. Het kabinet wil van de boeren af. Eerst had je de fosfaatproblemen, daarna ging het melkquotum eraf en nu de stikstofcrisis. Ik snap dat er regels moeten zijn, maar niet zo ongelijk als ze nu zijn.'

Protest bij RIVM

Voordat de boeren volgende week koers zetten naar Den Haag, willen ze eerst in Bilthoven demonstreren bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat gebeurt uit onvrede over de stikstofberekeningen van het instituut.