Grote kans op doorstart podiumfabrikant Prolyte; twaalf kandidaten melden zich

Medewerkers van Prolyte tijdens een actie in 2014
Medewerkers van Prolyte tijdens een actie in 2014 © Bart Plaatje/FNV
Er zijn inmiddels twaalf geschikte overnamekandidaten voor het failliete Prolyte in Leek. De producent van podiumonderdelen vroeg maandag officieel faillissement aan bij de rechtbank.
Volgens curator Hans Silvius van De Haan Advocaten is er veel belangstelling voor overname. 'Er komt bijna ieder uur een geïnteresseerde bij. We kunnen wel zeggen dat de kans op een doorstart heel redelijk is.'
Vooral de goedgevulde orderportefeuille van Prolyte is in trek bij de overnamekandidaten.
De 46 personeelsleden werden afgelopen donderdag op de hoogte gesteld van het faillissement. Als reden noemt directeur Lambert Bouwmeester de financiële situatie van het bedrijf, die door de jaren heen alsmaar verslechterde.

Financiële problemen

Prolyte verhuisde de productielocatie naar Roemenië. Dat zorgde niet alleen voor het verlies van tientallen banen in Leek, maar ook voor opstapelende betalingsproblemen. Volgens Bouwmeester werd dit veroorzaakt door lokale banken, die hun toezeggingen niet nakwamen over het verstrekken van leningen.
Na een overname in 2007 belandde het bedrijf in een zogenoemde private equity constructie. Een extern bedrijf financierde Prolyte sindsdien. 'Dat drukte erg zwaar op de financiën', vertelt Silvius.

Mogelijk baanbehoud

Voor de 46 medewerkers wordt de komende weken meer duidelijk over het mogelijke behoud van hun banen. 'We doen ons best om voor hen een plek te vinden. Maar dit hangt allemaal af van de filosofie van de overnemer.'