Raad van State: plan hoogspanningslijn Noord-Groningen moet worden aangepast

De aanleg van een tweede hoogspanningsverbinding tussen de Eemshaven en Vierverlaten mag doorgaan, als het plan op één punt wordt aangepast. Dat heeft de Raad van State besloten.

Het gaat om de inpassing van de hoogspanningslijn in het landschap. Het Rijk krijgt een half jaar de tijd om hiervoor met een beter voorstel te komen. Andere bezwaren tegen het plan zijn door de hoogste bestuursrechter in ons land verworpen.

Niet onzichtbaar

'Je kunt zo'n hoogspanningslijn niet onzichtbaar maken. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de lijn beter in het landschap wordt opgenomen', zegt Gert-Jan Klapwijk, woordvoerder van de Raad van State.

'De ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken krijgen 26 weken de tijd om een nieuw landschapsplan te maken. Het huidige plan is niet concreet en niet duidelijk genoeg. Maar uitstel betekent dus geen afstel.'

Zonneparken en windparken

Volgens landelijk netbeheerder TenneT is de nieuwe verbinding nodig omdat de bestaande 220 kilovolt-lijn onvoldoende capaciteit heeft. Zonder de nieuwe verbinding (380 kilovolt) kunnen geen nieuwe zonneparken en windparken op het landelijke net worden aangesloten.

De beoogde verbinding tussen Vierverlaten en de Eemshaven. Foto: Tennet

Afbeelding

Omwonenden en de Natuur- en Milieuorganisatie Groningen zijn tegen de nieuwe hoogspanningslijn. Boeren zijn bovendien bang voor waardevermindering van hun percelen.

Lees ook:

- 15 miljoen euro voor landschapsverbetering rond hoogspanningsverbinding
- 'Verzet blijft, ook al zijn het 50.000 bladzijdes' (2017)
- Omwonende over hoogspanningsverbinding: 'We zitten hier niet op te wachten' (2017)

Meer over dit onderwerp:
EEMSHAVEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws